Caută
Close this search box.

Ce au discutat la telefon Trump şi Putin

 

Donald Trump a vorbit sâmbătă seara cu 5 lideri mondiali, printre care şi Vladimir Putin. Discutia cu preşedintele rus a durat o oră, timp în care au abordat subiecte legate de stabilizarea relaţiilor dintre cele două ţări, lupta împotriva terorismului, dar şi despre situaţia din Ucraina. Trump a mai discutat la telefon cu Angela Merkel, Francois Hollande, dar şi cu premierii Japoniei şi Australiei.

„Ambele părti au demostrat o atitudine activă pentru stabilirea şi dezvoltarea unei cooperări ruso-americane. Convorbirea a avut loc într-un ton pozitiv şi orientat spre rezolvarea problemelor”, se araăa într-un comunicat al Kremlinului citat de News.ro. De asemenea, cei doi lideri au menţionat că vor colabora pentru a organiza prima întâlnire dintre noua administraţie americană şi reprezentanţii Moscovei.

Relaţiile ruso-americane s-au răcit considerabil în ultimii ani ai administraţiei Obama, însă, Trump a promis încă din campania electorală că doreşte o reapropiere de Moscova. El a declarat vineri că ia în considerare dacă să ridice sau nu sancţiunile economice împotriva ruşilor, însă declaraţia sa a stârnit un val de critici din partea unor republicani respectaţi precum John McCain. Senatorul republican a ţinut să amintească de atrocităţile comise de ruşi doar în ultimii trei ani în estul Ucrainei şi în Siria, precum şi de anexarea Crimeei.

Kremlinul menţionează că cel mai important rezultant al discuţiei reprezintă afirmarea necesităţii unei lupte comune împotriva terorismului internaţional şi prioritatea colaborării militare în Siria. ”Preşedintele a vorbit în favoarea stabilirii unei coordonari reale a acţiunilor ruse şi americane, care vizează distrugerea Statului Islamic şi a altor grupări teroriste din Siria”, se arată în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au acceptat să stabilească o cooperare ”asemănătoare unor parteneri” atunci când vine vorba de probleme globale precum criza ucraineană, programul nuclear iranian, conflictul israeliano-arab şi tensiunile din peninsula Coreea. ”Putin i-a amintit preşedintelui Trump că ţara noastră a sprijinit pentru mai bine de două secole America, că au fost aliate în cele două războaie mondiale şi acum percepe SUA drept cel mai important partener în lupta de combatere a terorismului internaţional”, se arată în comunicatul Kremlinului.

 

Sursa foto: Newsweek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri