Caută
Close this search box.

CSAT: Iohannis, nemulţumit de bugetul de stat

csat

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că CSAT a dat marţi aviz favorabil bugetelor de siguranţă naţională, dar a criticat proiectul de buget în ansamblu, pe care l-a numit „problematic”, „prea optimist”, „supraevaluat”. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au reunit marţi la Palatul Cotroceni, pentru discuţii despre dimenisiunea bugetelor pe 2017 ale instituţiilor de siguranţa naţională.

„Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să-l trimită în Parlament. Acest buget pe care guvernul l-a pregătit şi este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor şi după părerea specialiştilor şi după părerea mea, acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere foarte mare, vorbim de o creştere în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va creşte, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, o creştere atât de mare este greu de realizat. În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bug în domeniul securitate naţională în unele zone au fost scăzute”, a declarat preşedintele, la finalul consiliului.

Iohannis a precizat că bugetul de 2% alocat Apărării corespunde angajamentelor în vigoare şi că este important „ca banii să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung”. El a precizat că bugetul Internelor este aproximativ acelaşi cu cel din 2016 şi că bugetele serviciilor de informaţii au scăzut cu aproximativ zece la sută.

„Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare şi este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României. Este extrem de important că aceşti banii alocaţi MApN să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung care realmente duc la o modernizare a dotării în România. Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zona foarte apropiată cu cel de anul trecut”, a spus preşedintele.

În final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. „Important de reţinut, guvernul prin primul ministru şi Ministrul Finanţelor s-a angajat că la rectificarea bugetară să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului. Cu această remarcă a fost avizat proiectul de buget”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri