Caută
Close this search box.

Persoanele în vârstă nu au beneficii în urma unui pahar cu vin, poate doar plăcere

 

O echipă de oameni de știință din Noua Zeelandă a anunțat, marți, că a destrămat credința populară potrivit căreia consumul moderat de alcool aduce beneficii asupra sănătății, informează Xinhua.

Cercetători de la Colegiul Medical din cadrul Universității Massey au descoperit că dintre cele peste 2.900 persoane din Noua Zeelandă cuprinse în studiu, cu o medie de vârstă de 65 de ani, circa 45% dintre bărbați și sub 25% beau în fiecare zi. „Inițial, am descoperit că bărbații și femeile mai în vârstă care consumau una până la două porții de băutură pe zi, considerați băutori moderați, aveau o sănătate mai bună decât cei care nu consumau alcool sau decât cei care beau în exces”, susține într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Andy Towers, relatează Agerpres.

„Însă am aflat de asemenea că aceiași consumatori moderați aveau un statut socio-economic mai înalt decât cei care beau în exces. Acest fapt îngreunează concluzia că o sănătate bună se datorează consumului moderat de alcool”, a precizat acesta.

După ce oamenii de știință au luat în considerare în analiza lor statutul socio-economic al vârsnicilor din Noua Zeelandă au descoperit că orice asociere dintre consumul moderat de alcool și sănătate era în mod semnificativ mai redusă în situația femeilor și complet inexistentă în cazul bărbaților.

„Acesta este unul dintre primele studii din lume care caută să afle dacă obiceiul de a consuma alcool are beneficii pentru adulții în vârstă. Rezultatele noastre susțin un calup de cercetări internaționale care demonstrează că există puține dovezi ale unor beneficii ale consumului de alcool asupra sănătății oamenilor tineri sau bătrâni, care nu pot fi justificate prin alți factori de viață”, a declarat Towers. „De fapt, cercetarea noastră sugerează că sănătatea adulților mai în vârstă nu reflectă „cât de mult” beau; reflectă „cine” bea. Consumatorii moderați tind să fie mai bogați, cu stiluri de viață care încurajează o sănătate mai bună, așa că se pare că există o relație între obiceiul lor de a bea alcool și statusul legat de sănătate”, a mai spus cercetătorul.

„Ținând cont că băutorii în vârstă sunt mai predispuși riscurilor asociate consumului de alcool în comparație cu cei mai tineri, aceasta este o descoperire importantă”, a precizat Towers.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri