Caută
Close this search box.

Abonamentele la clinicile private, deductibile în limita a 400 de euro pe an

 

Măsura decisă de Guvern are ca scop atât scăderea presiunii pe sistemul medical de stat, cât şi încurajarea dezvoltării mai rapide a infrastructurii medicale private româneşti. Patronatele din domeniul sanitar estimează că s-ar putea dubla astfel numărul de abonamente medicale, în următorii 4 ani. Un milion de români au un abonament de sănătate, la o clinică privată.

De la 1 februarie, orice angajat care are un abonament de servicii medicale private va fi scutit de plata impozitului, în limita a 400 de euro pe an.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Din punctul de vedere al persoanei fizice nu este un câştig foarte mare, 400 de euro ori 16%, circa 50 de euro. Important este ca acei bani rămân în buzunarul salariatului şi nu se duc la bugetul de stat”.

Pentru a beneficia de facilitatea fiscală, abonamentul medical trebuie dus angajatorului, care va face el apoi deducerea de impozit din veniturile totale ale angajatului. Contravaloarea se va regăsi în salariu.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED: „Prin încasarea acestor bani se reinvestesc aceste sume şi practic afacerile vor creşte, iar presiunea pe fondul pe sistemul de asigurări sociale de sănătate va scădea”.

Abonamentele la spitalele şi clinicile private oferă facilităţi pe care sistemul de stat nu le pot oferi.

Fady Chreih, director al unei reţele private de sănătate: „Sunt nenumărate analize de laborator care sunt incluse într-un astfel de abonament şi nu sunt accesibile gratuit în sistemul de sănătate publică”.

În acest moment sunt un milion de abonamente medicale în sistemul privat, iar în următorii 4 ani numărul acestora se va dubla, susţin patronatele.

Majoritatea românilor, 93% sunt asiguraţi doar ai sistemului de sănătate de stat. Şi un procent foarte mic, 2%, au abonamente medicale la clinici private şi alte 2 procente au asigurări medicale private.

În acest moment, un abonament medical mediu costă 120 de euro pe an.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED: „Prin deducerea acestor taxe sunt încurajaţi să meargă tot mai mult la medic, iar accentul se pune în cazul abonamentelor tot mai mult pe prevenţie”.

Iar prevenţia va scădea numărul românilor bolnavi şi al celor spitalizaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri