Caută
Close this search box.

Actorul Ion Besoiu a încetat din viață

Ion Besoiu, unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți actori români, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 85 de ani.

Îndrăgitul actor s-a remarcat în anii ’70, în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Artistul a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”. Ulterior a fost, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri de teatru ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu, celebre sunt, printre altele, „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste” și „Lumini și umbre”.

Anul trecut, de ziua sa de naștere, Ion Besoiu mărturisea, într-un interviu, că regretă că nu urma să mai trăiască încă ”vreo 25 de ani” și că, în ultima vreme, a pierdut ”mulți oameni dragi”. Tot atunci, actorul povestea că se confrunta cu o afecțiune cardiacă.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri