Caută
Close this search box.

Amnesty International: Atrocităţi comise în Irak cu arme provenite şi din România

 

Mii de combatanți irakieni din milițiile șiite care luptă alături de forțele guvernamentale comit crime de război cu arme furnizate de China, Iran, Rusia, SUA și țări europene, inclusiv România și state balcanice, a anunțat organizația Amnesty International într-un raport publicat joi și consultat de Agerpres.

Documentul analizează acțiunile milițiilor paramilitare șiite care operează în contextul ofensivei pentru recucerirea orașului Mosul de la gruparea Statul islamic sub numele de Unități de Mobilizare Populară (PMU).

Cu toate că PMU activează în cadrul armatei irakiene și folosesc armamentul din dotarea armatei, cercetătorii Amnesty International au descoperit pe teren că membrii grupărilor paramilitare au comis numeroase atrocități și crime de război care nu au ajuns în atenția justiției.

Raportul Amnesty se bazează pe observații din teren și zeci de interviuri, martori, supraviețuitori și rude ale celor uciși de miliții în nordul și centrul Irakului în perioada iunie 2014 — noiembrie 2016, se arată în document. Mai mult, organizația a angajat experți în armament care au verificat fotografii și înregistrări video cu membrii milițiilor și armele din dotare.

Patrick Wilcken, autorul raportului, a declarat că există suficiente mecanisme prin care un stat furnizor se poate asigura că armele nu ajung în posesia unor miliții șiite irakiene care le folosesc în abuzuri asupra populației civile. ‘Cred că, înainte de toate, trebuie să facă studii de risc serioase pentru a determina dacă armele ajung în siguranță la trupele irakiene fără să fie alocate mai departe acestor grupări paramilitare. Trebuie să facă presiuni politice asupra autorităților irakiene pentru a se asigura că sunt folosite în limitele dreptului internațional umanitar’, a spus Wilcken.

În aceste condiții, milițiile șiite au acces la o largă varietate de arme de calibru mic, dar și armament greu care provine din 16 țări, inclusiv, China, Iran, Rusia, SUA și țări europene, printre care și România.

Luptătorii preferă să folosească puștile automate Kalașnikov și variante ale acestora, mai ales pentru că sunt mai puțin costisitoare decât modelele M16 de fabricație americană, care costă 3.000-4.000 de dolari. În afară de Kalașnikov, membrii milițiilor mai folosesc arme Tabuk irakiene, puști 56 chinezești și M70 provenite din Serbia.

Combatanții șiiți au mai fost fotografiați cu puști semiautomate cu lunetă de fabricație românească.

Conform rapoartelor date publicității de către Departamentul de Control al Exporturilor al Ministerului român al Afacerilor Externe, în 2016 România a exportat în Irak 10.000 de puști de asalt și 100 de mitraliere ușoare și a emis, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate ONU pentru utilizare de către guvernul din Irak, licențe pentru 11.000 de puști de asalt, 500 de mitraliere ușoare și 290 de aruncătoare de grenade. Nu au fost înregistrate exporturi în 2014 și nici în 2015.

Irakul a primit, însă, arme din 20 de țări în ultimii cinci ani. Cele mai multe provin din SUA și Rusia.

Din 2014, milițiile PMU au executat fără proces sau au ucis, torturat și răpit mii de bărbați și băieți, scriu experții Amnesty International. ‘Victimele sunt adesea luate de acasă, de la locul de muncă sau tabere de refugiați sau arestate la filtrele de pe șosea și sunt apoi găsite împușcate. Mii de irakieni sunt încă dați dispăruți, săptămâni, luni și chiar ani după ce au fost răpiți,’ se arată în raport.

Cele mai multe astfel de cazuri au fost raportate în zona Bagdadului, în guvernoratele Anbar, Salah al-Din, Diyala și Kirkuk.

Autorul raportului notează că nu crede că furnizarea de armament pentru statul irakian ar trebuie să înceteze, dată fiind amenințarea organizației jihadiste Statul Islamic. Cu toate acestea, crede că statele occidentale trebuie să facă presiuni asupra guvernului de la Bagdad, chiar și informal, pentru ca armele furnizate să nu ajungă la grupări care comit crime de război fără să fie trase la răspundere. ‘Ceea ce vedem în Irak acum este o situație dificilă și obscură. Sunt atacuri îngrozitoare puse la cale de gruparea Statul Islamic. Statul irakian are datoria de a apăra cetățenii și integritatea statului. Dar dacă armele sunt transmise unor grupări care nu sunt trase la răspundere pentru actele lor, acest lucru nu poate decât să înrăutățească situația în Irak’, a mai spus Wilcken.

Organizația Amnesty International a mai dat publicității în 2015 un raport ce arăta că arme furnizate de mai multe state occidentale armatei irakiene au ajuns la jihadiștii Statului Islamic, cu efecte dezastruoase pentru populația civilă.

Conform AFP, forțele irakiene au lansat joi o nouă ofensivă împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic în partea de vest a țării, în provincia Anbar, în apropierea frontierei cu Siria. La ofensivă participă divizia a 7-a a armatei irakiene, unități de poliție și combatanți ai triburilor locale, susținuți de loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri