Caută
Close this search box.

Asteroidul ucigaş va fi deviat cu panouri solare

Astronomii americani studiază posibilitatea devierii traiectoriei asteroidului Apophis, care altfel se va ciocni cu Terra în anul 2036. S-au propus deja mai multe ipoteze de lucru, cea mai apropiată de varianta finală fiind încercarea de a devia asteroidul cu ajutorul unor panouri uriaşe înfipte în corpul acestuia, panouri manevrabile în care să sufle vântul solar.

Asteroidul Apophis a fost descoperit în decembrie 2004 cu ajutorul telescopului Large Synoptic Survey Telescope (LSST). După ce i s-a calculat traiectoria, s-a ajuns la concluzia că asteroidul, cu un diametru de un kilometru, urmează să cadă pe planeta noastră în luna aprilie a anului 2036.

Astronomii americani şi englezi, reuniţi în cadrul celui de-al cincilea congres internaţional privind obiectele cosmice care se apropie de Terra, au concluzionat că Apophis e cea mai mare ameninţare asupra omenirii din ultimele două sute de ani. Asteroidul urmează să cadă în Pacific, aproape de coasta estică americană. Impactul va degaja o energie de 100.000 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima, iar valurile tsunami pe care le va provoca, înalte de 17 metri, vor distruge tot pe o suprafaţă cel puţin egală cu cea a Franţei.

«Tehnologia e de tip militar»

Încercând să se evite o catastrofă, s-au propus trei ipoteze de lucru pentru salvarea Terrei de impactul cu asteroidul Apophis. Generalul de brigadă dr. Emil Străinu, fost consilier parlamentar pe probleme de ameninţări neconvenţionale şi asimetrice, ne-a explicat ce presupune de fapt această luptă cu asteroidul. Prima variantă ar consta în teleportarea lui Apophis în altă zonă a Cosmosului, dar este puţin probabil că omenirea va stăpâni tehnologia teleportării în timp util.

A doua presupune distrugerea sa în spaţiul cosmic prin bombardare. Acest lucru e perfect posibil, dar traiectoriile bucăţilor desprinse din asteroid nu vor mai putea fi controlate după bombardare şi pot deveni periculoase.

A treia soluţie, considerată cea mai sigură, se referă la devierea asteroidului pe o traiectorie care să nu se mai intersecteze cu Pământul. Pentru deviere, specialiştii au propus metodele tractării lui Apophis, sau împingerea sa spre alte zone ale Cosmosului.

Cea mai puţin costisitoare din punct de vedere economic e împingerea, şi anume transformarea asteroidului – oricât ar părea de ciudat – într-un fel de corabie cu pânze care să fie manevrată prin intermediul vântului solar. Mai clar: vor fi trimise navete spaţiale care vor planta pe Apophis panouri solare, un fel de oglinzi, manevrabile. Vântul solar, un flux de fotoni emis de astrul zilei, va sufla în aceste panouri şi va împinge asteroidul pe o traiectorie impusă de înclinaţia oglinzilor. Acest lucru trebuie să se întâmple până în anul 2024, dată după care omenirea nu mai poate scăpa de corpul ucigaş.

“Această tehnologie e de tip militar. De mai multe decenii marile puteri cercetează posibilitatea folosirii corpurilor cereşti drept arme care, conduse prin metodele mai sus amintite, să cadă, din Cosmos, asupra inamicului”, a spus generalul Emil Străinu.

Legenda spune că Apophis este monstrul întunericului etern

Numele asteroidului vine din mitologia egipteană, unde reprezenta monstrul întunericului etern. Scopul lui este de a distruge lumea. Singurul care îl poate învinge, periodic, este zeul- soare Ra, dar numai după ce săvârşeşte un ritual magic. Acesta constă în desenarea imaginii lui Apophis, colorată în verde, pe o foaie nouă de papirus, închiderea ei într-o cutie pecetluită peste care se suflă de patru ori şi se aruncă în foc.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri