Caută
Close this search box.

Atenţie primării: cetăţenii nu pot fi amendaţi pentru deszăpezirea trotuarelor

În vârtejul declaraţiilor de război împotriva conducerii RATB, primarul gneral Gabriela Firea a deschis astăzi, pe problema deszăpezirii, un subiect foarte delicată pentru primărie: troutarele acoperite de nămeţi. Magnanews a publicat, cu o lună în urmă, un articol pe această temă. Situaţia, legal, este foarte simplă: administratorul drumului, adică primăria, face deszăpezirea drumului, inclusiv trotuarele! Oricum, administraţia publică plăteşte unor firme de salubritate aceast serviciu, dar îi obligă pe cetăţeni să facă munca în locul acestor firme.

Viscolul a rupt reţelele electrice iar tranvaiele din Bucureşti au rămas, ieri, fără curent

 

În vara anului 2014, locuitorii satelor timişene Unip şi Uliuc, disperaţi că primarul lor nu vrea să refacă drumurile distruse, au hotărât să le repare singuri. După puţin timp, primarul a declarat că cei implicaţi în refacerea drumului riscă dosare penale. Toată lumea a sărit ca arsă, cum să penalizezi oamenii gospodari? Deh, poţi să îi penalizezi, conform legii, iar primarul avea dreptate: domeniul public se administrează doar de către proprietar, adică statul, cu bani publici. Cităm din OG 7/2010, care completează OG 43/1997: “Drumuri publice sunt drumurile de utilitate publică şi/sau de interes public destinate circulaţiei rutiere şi pietonale (…); acestea sunt proprietate publică şi sunt întreţinute din fonduri publice”. Cu toate acestea, bucureştenii, ca să dăm un exemplu, se grăbesc să cureţe zăpada de pe trotuar în virtutea HCGMB 120/2010, care prevede amenzi de 200 şi 5.000 de lei celor care nu fac deszăpezirea trotuarelor…

Trotuarul este o parte a drumului

Să vezi însă dandana: trotuarul este parte componentă a drumului, conform art. 2 din OG 43/1997, adică este domeniu public, care se întreţine exclusiv de autorităţi, din bani publici, cum am văzut mai sus. Iar intervenţia neautorizată pe domeniul public – unde este inclusă şi deszăpezirea – este sancţionată contravenţional sau chiar penal. Adică, un inspector mai drăcos te poate amenda că ai intervenit cu lopata pe trotuarul public fără să ai o autorizaţie nominală semnată de primărie. În Bucureşti, o asemenea amendă ajunge şi la 5.000 de lei, iar în provincie este în jur de 2.000 de lei. Acelaşi inspector te poate amenda şi pentru că nu ai ieşit la deszăpezire, conform HCGMB 120/2010. Ce este de făcut? “Obligarea cetăţenilor să cureţe gratuit trotuarele publice de zăpadă este un abuz din partea autorităţilor, sancţionat în Codul Penal drept abuz în serviciu”, ne-a spus avocatul Gabriel Caragaţă. Ca atare, amenzile deszăpezirii sunt lovite de nulitate! Iar Primăria trebuie să revizuiască HCGMB 120/2010, în sensul că deszăpezirea trotuarelor trebuie făcută de societăţile care au contracte de deszăpezire pe drumul respective şi care sunt plătite inclusive pentru trotuare, pentru că nu poţi să desparţi, legal, trotuarul de drum. Trotuarul face parte din drum!…
Între timp, prin programul de deszăpezire, Primăria Municipiului Bucureşti amendează iarnă de iarnă firmele și asociațiile de locatari din cauză că… nu au făcut treaba Primăriei. Aceste amenzi sunt însă ilegale şi pot fi atacate în instanţă, pentru că o hotărâre de Consiliu General trebuie să se supună legii, nu invers.

În aceste condiţii, afimaţia de astăzi a Gabrielei Firea privind trotuarele care sunt “proprietatea asociaţiilor” şi care ar trebui, în viziunea primăriţei, să le deszăpezească, este lipsită de conţinut: asociaţiile nu sunt proprietare de drumuri. Menţionăm că primarul general a avut astăzi, în cadrul conferinţei de presă în care anunţa că elevii bucureşteni stau acasă, luni şi marţi, din cauză că a nins, o intervenţie tăioasă la adresa conducerii RATB, pe motiv că directorul general a plecat în concediu, iar staţiile RATB nu au fost deszăpezite cu promptitudine. Ca urmare primarul general a cerut, şi a boţinut, astăzi de la Consiliul General demiterea conducerii RATB şi numirea uneia noi.

 

3 răspunsuri

  1. Constat ca mme PG Firea nu cunoaște legea ! Sau, dacă nu, se preface, ca nu o cunoaste !
    Inseamna ca toate amenzile date sunt ilegale ! O sa vorbesc cu nea Puterea si vom rezolva problema !!!
    Așa ca presedintii de asociatii S-O LASE MAI MOALE CU AFISELE DE PE USI, că MĂ IA CAPU’ ‘ !!!

  2. Dar ce te faci dacă trotuarul este chiar lângă bloc şi face parte din părţile comune, adică fix acolo unde are proiecţie şi acoperişul pe care se pot forma ţurţuri şi care dacă rănesc pe cineva atunci când se desprind de acoperiş şi cad proprietarul e bun de plată. Deci aceste treotuare sunt tot bun public? Pentru că e bun public atunci la ţurţuri tot primăria ar trebui să plătească ca nu i-a desprins.
    Şi mai am o nedumerire. Ce faci dacă te duci şi dai yăpada din parcare pe un trotuar închis pe care nu circulă nimeni iar vecinul de la parter vine şi o aruncă înapoi în parcare? Cine are dreptate. Repet…pe trotuarul respectiv care e pe spaţiul comun al blocului nu circulă nimeni. Sau trotuarul de la intrarea în bloc nu e pe spaţiile comune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri