Caută
Close this search box.

Becali: Ăla care a furat un cârnat este la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat

 

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că OUG privind graţierea este „un proiect şmechereşte”, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat. Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi şi a cerut ca şeful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.

„Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei, citat de News.ro.

Becali a arătat că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. „Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a adăugat Becali.

El a susţinut că, dacă tot se face o „lege a graţierii”, trebuie ca prevederile acestea să permită să iasă 6.000 sau 7.000 de oameni din închisori. „De exemplu, şantajul ar trebui trecut în proiect”, a precizat Becali.

Gigi Becali a spus, înainte de începerea dezbaterii publice, că a venit cu mai multe propuneri de modificare a proiectului de OUG privind graţierea, pe care le va lăsa celor de la Ministerul Justiţiei.

„Băi, graţierea trebuie dată, că ştiu ce e acolo şi de aia sunt aici. Băi, da nu se poate aşa ceva, ce au făcut ei. Adică este normal că oamenii au ieşit în stradă şi le dau dreptate. De ce? Păi dacă tu faci un proiect de graţiere numai pentru abuzul în serviciu şi accidente rutiere. Şi dacă tu propui schimbarea codurilor, abuzul în serviciu era 5-15, s-a schimbat la 2-7 şi o trec la 3 ani, de parcă ar fi mărturie mincinoasă. Normal, mă , că oamenii ăia ies. Nu ai cum să ieşi numai cu aia. Am crezut … 20-30.000, să fie sănătoşi, ţara nu se conduce cu 20-30.000 de oameni. Bă, dar au ieşit iar 50.0000, au ieşit 100.000. Nu ai cum, 100.000 dacă semnează petiţie şi tot trebuie să ţii cont, dar dacă ies în stradă 100.000, în frig, nu ai cum”, a arătat Becali.

El a precizat că a propus ca graţierea să fie dată pentru pedepse între trei şi patru ani, pentru că nu ştie „să fie vreun politician care are între trei şi patru ani puşcărire”.

„Faptele de corupţie nu se regăsesc, nu, pentru că este respectul faţă de acei oameni din stradă. Nici ei nu au pus… Ei nu vor, mă, decât abuzul în serviciu. De fapt, cam ştiu ce era, dar nu vreau să zic, că nu vreau să-mi fac duşmani. Graţierea este… ştiu pentru ce se făcea, dar nu vreau ca să îmi fac duşmani. Doar atât îi transmit: aşa ceva nu se face”, a mai spus Becali.

El a adăugat că trebuia să vină la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, pentru că el ştie ce este în puşcării.

„Oamenii ăia trebuie să înţeleagă aşa: că ce e în puşcării este jale. Şi ei fac parte tot din neamul ăsta, ăia 100.000, ca şi ăia care sunt în puşcării. Am propus, bineînţeles şi chestiuni alternative, am spus aici şi despre învoirea la eliberarea condiţionată, ca să fie la drept… Cea mai mare problemă a puşcăriilor ştiţi care este? ANP-ul… Acolo sunt persoane de 30-40 de ani care sunt oameni cu mentalitate criminală, le-a intrat în sânge criminalitatea. (…) Vorbesc eu mai mult, păi cine să vorbească acolo? Păi nu ştiu să vorbească! Ca să vorbeşti, trebuie să ştii ce vorbeşti. Şi ca să vorbeşti, trebuie să ai şi curaj să vorbeşti”, a mai spus finanţatorul FC Steaua.

Gigi Becali a fost încarcerat din 20 mai 2013 până în 3 aprilie 2015, când a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în cele trei dosare, respectiv cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, dosarul „Valiza” şi cel al sechestrării persoanelor care i-au furat maşina.

Peste o sută de oameni participă la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, alături de ministrul Justiţiei fiind directorul Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor şi secretari de stat din MJ.

Ministrul Justiţiei a spus, la începtul dezbaterii, că de proiectul privind graţierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, cei acuzaţi de fapte de corupţie, şi nici recidiviştii, iar condiţia pusă este legată de recuperarea prejudiciilor.

În ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind modificarea codurilor penale, ministrul Justiţiei a spus că, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis că încă şase articole din codurile penale sunt neconstituţionale, iar în aceste condiţii se impun noi modificări.

„Ascultăm toate părerile şi opiniile şi vrem să ne asigurăm că toate opiniile şi argumentele vor fi integrate în aceste acte, astfel încât ele să nu plece din Minister fără opiniile împărtăşite”, a spus Iordache.

Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, în 25 ianuarie, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri