Caută
Close this search box.

Cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, sărbătorit la 106 ani

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, a fost sărbătorit, luni, de familie, rude, de jandarmii din Dolj și Mehedinți, la împlinirea vârstei de 106 ani.

O dată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale, veteranul a primit din partea jandarmilor un tort şi şampania aniversară.

Sărbătoritul a evocat momente care i-au marcat viaţa, o viaţă trăită frumos în care a păstrat amintirile din anii petrecuţi în rândurile Jandarmeriei Române.

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci s-a născut în comuna mehedinţeană Husnicioara, pe data de 9 ianuarie 1911. Între anii 1936-1939 a pus condeiul în mâna elevilor de la Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi. În anul 1939 a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în anul 1941 a fost trimis pe frontul de la Odessa.

La Stalingrad a fost cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, când a stat adesea cu moartea în faţă fără însă a pune în balanţă sacrificiul vieţii. În anul 1942 s-a întors de pe front, iar în luna martie din anul 1943 a fost avansat la gradul de locotenent şi lăsat la vatră, potrivit jurnalulolteniei.ro. În luna septembrie a aceluiaşi an a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj, având diferite etape de concentrare şi desconcentrare, până în anul 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de căpitan şi trecut în rezervă.

În perioada următoare şi-a continuat profesia de învăţător la Şcoala de la Zegaia, unde a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie. În semn de respect şi consideraţie, după anul 1990 a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent colonel şi colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidenţial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu 1 Decembrie 2013 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri