Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, a fost sărbătorit, luni, de familie, rude, de jandarmii din Dolj și Mehedinți, la împlinirea vârstei de 106 ani.

O dată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale, veteranul a primit din partea jandarmilor un tort şi şampania aniversară.

Sărbătoritul a evocat momente care i-au marcat viaţa, o viaţă trăită frumos în care a păstrat amintirile din anii petrecuţi în rândurile Jandarmeriei Române.

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci s-a născut în comuna mehedinţeană Husnicioara, pe data de 9 ianuarie 1911. Între anii 1936-1939 a pus condeiul în mâna elevilor de la Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi. În anul 1939 a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în anul 1941 a fost trimis pe frontul de la Odessa.

La Stalingrad a fost cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, când a stat adesea cu moartea în faţă fără însă a pune în balanţă sacrificiul vieţii. În anul 1942 s-a întors de pe front, iar în luna martie din anul 1943 a fost avansat la gradul de locotenent şi lăsat la vatră, potrivit jurnalulolteniei.ro. În luna septembrie a aceluiaşi an a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj, având diferite etape de concentrare şi desconcentrare, până în anul 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de căpitan şi trecut în rezervă.

În perioada următoare şi-a continuat profesia de învăţător la Şcoala de la Zegaia, unde a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie. În semn de respect şi consideraţie, după anul 1990 a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent colonel şi colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidenţial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu 1 Decembrie 2013 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here