Caută
Close this search box.

CFR Marfă, la un pas de faliment

Avertismentul a fost dat de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliul Concurenței, care afirmă că că falimentul ar putea fi declarat dacă oficialii de la Comisia Europeană anulează ştergerea datoriilor de către stat.

”Unde nu s-au făcut progrese este la CFR Marfă. Mi se pare un caz delicat pentru acest an. Ea spune că şi-a redus pierderile, că a ajuns chiar pe zero operaţional în unele luni. Dar e o companie care are un istoric dificil, are datorii mari şi, desigur, îi atârnă Sabia lui Damocles, are o Sabie a lui Damocles din partea Comisiei Europene, pentru că acum câţiva ani i s-au şters datoriile şi Comisia a înghiţit acest lucru, cu promisiunea că o privatizăm cumva”, a declarat Bogdan Chirițoiu la RFI.

CFR Marfă a ratat o privatizare în 2013 şi a făcut noi datorii. Amintim că în 2013, Comisia Europeană a fost de acord cu conversia datoriilor CFR Marfă în acţiuni, însă din cauză că procesul de privatizare nu a fost finalizat, Comisia Europeană ar putea declanşa o investigaţie privind măsurile de ajutor de stat acordate CFR Marfă.

La prima încercare de vânzare a societăţii, în anul 2005, CFR Marfă era evaluată la 1 miliard de euro, în timp ce la ultima încercare, în 2013, statul cerea doar 180 de milioane de euro.

CFR Marfă a avut pierderi în fiecare an din 2008 până în prezent, cel mai slab rezultat fiind înregistrat în 2009, cu o pierdere de 535 milioane lei. În 2015, afacerile companiei au scăzut cu 13%, până la 800 milioane lei, de la 918,8 milioane lei în 2014.

În 2015, CFR Marfă a înregistrat o cotă de piaţă de circa 57%, principalul său concurent fiind Grupul Feroviar Român, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, care a încercat în 2013 să cumpere compania de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri