Caută
Close this search box.

Cocoțați pe scara valorilor

Periodic, oamenii se plâng de o deteriorare a sistemului de valori. Unii îi spun „sistem”, alţii „scară” sau „scală”. Oricum, când le vine vremea, cu toţii cad de acord că „aşa nu se mai poate”.

Ceea ce ieri era considerat hidos, astăzi e lăudat ca frumuseţe orbitoare. Proştii satului, se plâng observatorii de profesie, ajung din ce în ce mai des în fruntea bucatelor. Virtutea trage la măsea până cade sub masă. Păgânii îşi fac cruce, avioanele zboară pe sub apă, iarba are să crească primăvara asta invers.

Periodicitatea de care aminteam este însă doar convenţie istorică. De fapt, oamenii se plâng tot timpul că valorile nu mai sunt ce-au fost pe vremea lor. Unul a văzut odată o femeie frumoasă, dar cine ştie ce s-o fi ales de dânsa. Altul a cunoscut un om deştept. Dar deştept, domnule, nu ca ăştia din zilele noastre. În sfârşit, al treilea penetrează şi el în discuţie, cu întrebarea: “de ce nu se mai confecţionează cuiere-pom?”.

Într-o dezbatere de acest gen, aşa zisele straturi ale istoriei nu sunt de nici un folos. Am un prieten care nici nu crede în istorie. Când încercăm să comitem un dialog privitor la ceva, orice, şi fac apel la cine ştie ce document, zice: “De unde ştii? Ai fost tu acolo?” De câte ori face asta, până să mă gândesc ce să-i răspund, el se duce să-şi vadă de alte treburi.

Deteriorarea sistemului-scării-scalei îi orientează pe oameni mai ceva ca pe pilitura de fier într-un câmp magnetic. Unii se plâng că valorile nu mai sunt ce-au fost, alţii ţi-o spun verde în faţă că nici n-au fost vreodată. În fine, cei aparţinând unei a treia categorii nu ştiu despre ce este vorba, lucru lipsit de importanţă, din moment ce oricum se pricep la orice.

Îmi vine în minte exemplul gospodinelor care, prin ’90 (un an rău pentru scări şi scale, dar bun pentru ceapă şi pătrunjel) au retezat elanul politic al unei binecunoscute poete: “Ne place poezile dânsei, dar să-şi vadă de poezi, să lase politica la alţii care se pricepe, că nici alţii n-o învaţă pe dânsa poezi!”. Un admirabil caz de autoreglare socială a sistemului de valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri