Ziua de 16 ianuarie, a treia zi de luni din ianuarie, ar fi cea mai deprimantă din acest an, conform unei formule inventate de un psiholog britanic, scriu europe1.fr și Direct Matin.

Pentru români s-ar putea să fi fost mai degrabă ziua uşurării, dacă ţinem cont că astăzi copiii au început, în sfârşit, şcoala. O zi de luni rea a fost cu certitudine pentru Simona Halep, care a ieşit din prima zi din Australian Open, sau pentru Ion Iliescu, care a aflat că este inculpat în dosarul Mineriadei acuzat fiind de crime împotriva umanităţii.

Ziua este stabilită printr-o formulă matematică

Originea acestei zile, numite și „Blue Monday”, care face referire la expresia engleză „to feel blue” (a te simți trist), datează din anul 2005. La acel moment, profesorul Cliff Arnall de la Universitatea din Cardiff a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimați.

Potrivit acestui calcul științific riguros, această teribilă zi cade în fiecare an în a treia zi de luni a lunii ianuarie. Acest lucru rezultă dintr-o ecuație ce ia în considerare mai mulți factori: lumina scăzută a zilei, condițiile meteorologice îngrozitoare din această perioadă, îndepărtarea de sărbătorile de sfârșit de an, portofelele goale, abandonarea deciziilor bune și faptul că ziua de luni marchează sfârșitul weekendului.

Cu toate acestea, această teorie nu ar putea fi decât un argument de marketing, având în vedere că ea a fost dezvoltată cu ocazia campaniei de publicitate a operatorului de turism britanic Sky Travel Ideea pentru a încuraja consumatorii să cumpere bilete în cursul lunii ianuarie.

Conceptul de „Blue Monday”, are și variante. Mai este numită uneori și „Lunea divorțurilor”, deoarece aceasta ar fi data la care au loc cele mai multe despărțiri și divorțuri la tribunal.

130 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here