Caută
Close this search box.

„El Chapo” Guzman, traficantul de droguri Mexican, extrădat în SUA

 

Traficantul de droguri Joaquin „El Chapo” Guzman a fost extrădat joi din țara sa natală, Mexic, în Statele Unite, transmit agențiile de presă internaționale. Anunțul ministerului de externe mexican a fost confirmat de ministerul justiției de la Washington.

După ce o instanță federală din Mexic a respins apelul lui Guzman împotriva extrădării, acesta a fost predat autorităților americane. În SUA îl așteaptă acuzații de omor, trafic de droguri, crimă organizată și spălare de bani, în statele California și Texas, relatează Agerpres.

Poreclit „El Chapo” („Scurtul”), Guzman era șeful cartelului criminal din provincia Sinaloa din nord-estul Mexicului. El a fost arestat în ianuarie 2016 și încarcerat din nou în închisoarea Altiplano, de unde evadase în 2015 printr-un tunel lung de peste un kilometru, prevăzut cu șine, care pornea de sub dușul din celula sa. În mai anul trecut, Guzman a fost transferat în penitenciarul din Ciudad Juarez, în apropierea graniței cu Statele Unite.

AFP relatează povestea vieții lui El Chapo. Născut pe 4 aprilie 1957, în copilărie vindea portocale, caramele și răcoritoare în Sinaloa natală. Mai târziu, a început să cultive marijuana și mac pentru opiu, iar în cele din urmă a ajuns cel mai căutat baron al drogurilor din întreaga lume. A fost recrutat de șeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo, cunoscut ca „nașul” cartelurilor criminale moderne. În câteva decenii, după moartea lui Gallardo, Guzman a transformat cartelul din Sinaloa într-o multinațională cu ramificații până în Europa și Asia.

Două evadări spectaculoase i-au adus celebritatea internațională. Prima, într-un coș de rufe murdare, a avut loc în 2001, după opt ani de detenție într-un penitenciar de înaltă siguranță. A doua, prin tunel, a urmat la numai un an și jumătate după o nouă arestare: El Chapo și a treia sa soție, Emma Coronel, câștigătoare a unui concurs de frumusețe, se ascundeau într-o reședință de lux din Mazatlan, împreună cu fiicele lor gemene, născute în SUA.

Guzman și-a construit o imagine de haiduc, ajutându-i pe cei săraci și sfidându-i pe cei bogați. Și-a eliminat fără milă concurenții, în războaiele între carteluri care încă nu s-au încheiat în Mexic. A intrat și în topul Forbes al celor mai bogați oameni de pe Planetă. „Furnizez mai multă heroină, amfetamină, cocaină și marijuana decât oricine din lume. Am flote de submarine, avioane, camioane și nave”, se lăuda el într-un interviu luat de actorul american Sean Penn și publicat în ianuarie 2016 de revista Rolling Stone. El Chapo este cântat ca un erou în balade populare mexicane, cu acompaniament specific de chitare și trompete, cunoscute sub numele de „narcocorridos”, dedicate marilor traficanți de droguri.

Cartelul din Sinaloa își continuă afacerile și fără el. Noul șef este Ismael „El Mayo” Zambada, care la aproape 70 de ani n-a făcut nici o zi de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri