Caută
Close this search box.

Focare de gripă aviară confirmate la Periprava și CA Rosetti, în judeţul Tulcea

 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat suspiciunile de gripă aviară semnalate la finalul săptămânii trecute în două gospodării din Periprava și CA Rosetti, ambele localități fiind în Delta Dunării.

Membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) s-au întâlnit, luni, pentru a decide măsurile care se vor aplica în cele două focare de gripă aviară în zonele de protecție și cele de supraveghere, potrivit Agerpres.

„Zona de protecție înseamnă trei kilometri de la focar și include localitățile Periprava și CA Rosetti, iar zona de supraveghere înseamnă 10 kilometri și include localitățile Periprava, CA Rosetti, Letea, Cardon și Sfiștofca, adică toate localitățile din comuna CA Rosetti”, a precizat în timpul reuniunii, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Printre măsurile care s-au aplicat deja în cele două zone se află recensământul populației de păsări, inspectarea exploatațiilor, prelevarea probelor și instruirea populației cu privire la modul în care pot să-și ferească păsările domestice de infectarea cu virusul influenței aviare.

Conducerea DSVSA Tulcea a amintit în timpul CLCB că toate păsările din cele două gospodării în care a fost identificat virusul H5N8 au fost sacrificate încă de la sfârșitul săptămânii trecute.

„În urmă cu aproape o săptămână au fost analizate probe prelevate de la două lebede, iar acestea au fost negative”, a precizat directorul Tuchilă.

În momentul de față, în județul Tulcea mai există alte focare de gripă aviară la Pardina și Crișan, ambele localități fiind situate în Delta Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri