Caută
Close this search box.

Franţa vrea să fie capabilă să lanseze atacuri informatice

 

Franţa nu este mai puţin vulnerabilă decât Statele Unite în faţa unor atacuri informatice lansate de alte ţări, iar armata franceză va spori resursele pentru a se apăra în faţa lor şi chiar pentru a fi capabilă să lanseze propriile atacuri online, a declarat duminică ministrul francez al Apărării, citat de Reuters.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Journal du Dimanche, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian a avertizat că există un risc real de atacuri informatice vizând infrastructura civilă -precum reţelele de distribuţie a apei, curentului electric, reţelele de telecomunicaţii şi de transport – dar şi vizând democraţia şi presa franceze, potrivit News.ro.

Le Drian a atras atenţia că, dacă alegerile americane au fost, într-adevăr, manipulate, ar fi o interferenţă de nesuportat, pentru că vizarea sistemului electoral al unei ţări înseamnă atacarea fundaţiilor democratice şi a suveranităţii sale.

“Serviciile noastre au discutat subiectul, chiar şi numai pentru a învăţa lecţii pentru viitor”, a precizat oficialul, care a făcut referire şi la un atac informatic vizând postul francez de televiziune TV5Monde, din 2015.

În aprilie 2015, hackeri au întrerupt emisia postului. Surse judiciare franceze au declarat ulterior pentru Reuters că hackeri ruşi cu legături cu Kremlinul ar fi fost în spatele atacului.

Potrivit lui Le Drian, numărul atacurilor informatice vizând ministerul său s-a dublat anual, iar în 2016 s-au înregistrat 24.000 de atacuri externe care au fost blocate de măsurile de securitate, inclusiv tentative care au vizat sistemele de drone.

Oficialul consideră că este important ca Franţa să poată să lanseze atacuri informatice, dacă este necesar, nu doar să se apere. În acest scop, numărul de “soldaţi digitali” din armata franceză ar urma să se dubleze, la 2.600, până în 2019. Ei vor fi susţinuţi de 600 de experţi informatici suplimentari.

Avertismentul vine după ce agenţiile americane de informaţii au conchis, într-un raport publicat vineri, că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie informatică pentru a-l ajuta pe republicanul Donald Trump, discreditând-o pe Hillary Clinton în campania electorală din 2016.

Franţa va avea alegeri prezidenţiale în aprilie sau mai, iar favorit este conservatorul Francois Fillon, care a spus că vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia şi care a fost lăudat de Putin. El ar urma să o înfrunte în al doilea tur de scrutin pe candidata de extremă-dreapa Marine Le Pen, care de asemenea este în favoarea unor relaţii mai strânse cu Rusia.

Relaţiile dintre Franţa şi Rusia au fost tensionate de anexarea Crimeei în 2014 şi de rolul Moscovei în războiul din Siria.

Preşedintele socialist Francois Fillon a anulat vânzarea unor nave de război către Rusia şi a jucat un rol cheie în impunerea sancţiunilor vizând Moscova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri