Caută
Close this search box.

Geniu la matematică, la 13 ani: Valorile nu sunt apreciate în România

Un elev de 13 ani, care este pasionat de matematică, a reuşit la o vârstă fragedă să fie coautorul unei culegeri de probleme pentru olimpiade.

Atracţia lui Tudor Păişanu pentru matematică s-a manifestat chiar din clasele primare, atunci când învăţătoarea le-a transmis părinţilor că băiatul are un comportament mai straniu.

„Doamna învăţătoare ne-a oprit după terminarea cursurilor, pentru a ne transmite ceva cu privire la Tudor. Ne-am speriat puţin, pentru că noi îl ştiam foarte cuminte şi timid. Doamna ne-a atenţionat şi reţin şi acum cuvintele pe care ni le-a spus atunci: «Nu ştiu ce se întâmplă cu Tudor, dar îmi pare foarte rău de el. Nu vrea să se joace. Nu iese cu ceilalţi copii în pauză, dar îmi mai cere o problemă la matematic㻓, şi-a amintit, cu zâmbetul pe buze, Ramona Păişanu, mama lui Tudor.

Băiatul a urmat, apoi, şcoala gimnazială în oraşul Filiaşi, din judeţul Dolj. Studia matematica în avans cu un an faţă de clasa în care se afla.

„La sfârşitul claselor primare, am decis să plec la Filiaşi. Părinţii nu au avut bani pentru a închiria un apartament, aşa că am făcut naveta o perioadă, apoi, am stat la o mătuşă de-a mea. La şcoală, eu eram cu un an în avans faţă de anul de studiu. În vara trecută am terminat de studiat toată materia de clasa a VII-a la matematică, dar şi de la olimpiadă. Mă pregăteam singur. De mic mi-a plăcut să învăţ în avans, nu doar la matematică, ci şi biologia, chimia, fizica. Mi-au plăcut ştiinţele exacte, pentru că mă ajută să înţeleg tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, iar matematica este ca un instrument pentru aceste ştiinţe şi te ajută să gândeşti logic“, a relatat Tudor, potrivit adevarul.ro. În clasa a VI-a, elevul din comuna Bărneşti a participat la 15 concursuri interjudeţene de matematică, iar la majoritatea a reuşit să câştige locul I.

 

La sfârşitul clasei a VI-a, Tudor a auzit, din întâmplare, o ştire la radio, cu privire la acordarea a două burse la nivelul întregii ţării pentru elevii din mediul rural. 180 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru obţinerea celor două burse.

„M-am gândit că asta este şansa mea pentru un viitor mai bun. Era pe la sfârşitul anului şcolar trecut. Am vorbit cu părinţii şi am decis împreună că e mai bine să plec. Am trimis CV-ul meu cu toate rezultatele şi am fost selectat pentru a susţine interviul. Au fost şase candidaţi declaraţi eligibili”.

„Când am ajuns la Bucureşti, am simţit bucurie în suflet că pot să mă pregătesc mai intens. Liceul la care studiez acum are toate dotările necesare şi pot să mă dedic mai mult studierii matematicii, având posibilitatea să optez pentru cursurile pe care vreau să le urmez. Am un program mai special faţă de ceilalţi elevi. Pot să renunţ la alte ore pentru a studia la matematică. Cam trei-patru ore pe zi studiez matematica la şcoală. Cursurile durează zilnic cinci ore, după care urmează masa şi programul after-school, unde eu mă pregătesc la matematică. Sunt profesori care mă învaţă noţiuni din clase superioare“, povesteşte Tudor.

 

Elevul se gândeşte, deja, la viitor. Vrea să meargă la liceu la specializarea de matematică-informatică sau matematică aplicată, după care îşi doreşte să studieze la Universitatea Cambridge din Anglia, acolo unde a luat naştere şi formaţia sa preferată, Pink Floyd. Matematicianul de geniu îşi doreşte să plece din România şi să devină profesor universitar la o universitate din Anglia:

„Vreau să plec din ţară, pentru că acolo este o lume mai bună. În România nu prea sunt apreciate valorile. Sunt elevi care au ajuns la performanţe mari la concursuri internaţionale, dar la televizor se promovează şi se vorbeşte mai mult de fotbal şi politică, iar de aceste valori nu se interesează nimeni. În plus, acolo este un alt sistem de învăţământ. Vreau să ajung profesor universitar de matematică sau să lucrez în domeniul cercetării în Marea Britanie“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri