Caută
Close this search box.

Hingherii de maşini se întorc: Vor putea ridica inclusiv maşinile parcate pe trotuare

Hingherii de maşini vor putea fi văzuţi din nou pe străzi începând de mâine când intră în vigoare HG 965/2016 care modifică Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier şi care le va permite din nou autorităţilor să ridice maşinile parcate neregulamentar.

Noile articole stabilesc clar care sunt situaţiile în care se pot ridica vehiculele staţionate voluntar neregulamentar: „a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; b) în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării; c) pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m; d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice; e) în pante şi în rampe; f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durata limitată” peste durata stabilită.”

Ridicarea vehiculelor se va realiza non-stop de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală, mai arată Ordonanţa de Guvern.

Mai exact, şoferii nu-şi vor mai putea lăsa nici noaptea maşinile parcate pe carosabil dacă acesta nu este amenajat în acest scop. „Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative. Totodată, nu se pot ridica vehiculele aparţinând unei instituţii, care desfăşoară o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă”, subliniază Ordonanţa de Guvern, potrivit adevarul.ro.

Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului. „Transportul la locul de depozitare se face în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat”, arată documentul citat.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

FOTO: dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri