Caută
Close this search box.

INS. Românii mănâncă tot mai mult carne, zahăr şi grăsimi

 

Ne plângem de sănătatea noastră, dar mâncăm tot mai multă carne, tot mai mult zahăr şi tot mai multe grăsimi. O arată datele Institutului Naţional de Statistică, raportate la cele de anul trecut. Şi chiar dacă, e adevărat, mâncăm ceva mai multe fructe, le preferăm pe cele din import. Obiceiurile alimentare sunt influenţate în mare parte de venit, spun economiştii.

Institutul Naţional de Statistică a făcut profilul alimentar al românului. Anul trecut, am avut în meniu mai multă carne de porc şi de pasăre faţă de anul precedent, dar şi mai multe grăsimi, relatează Digi24.ro.

Margarina este prezentă în multe semipreparate cumpărate şi este preferată untului şi pentru că este mai ieftină. Consumul zilnic de margarină este de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut.

Mâncăm mai multă margarină, dar bem mai puţin lapte. Şi în ciuda avertismentelor date de nutritionişti, consumul de zahăr a crescut cu 21%, nu este vorba doar despre zahărul pus în cafea ci şi de cel din produsele de patiserie şi din preparatele congelate.

„La procesarea alimentelor se foloseşte sare şi zahăr ca principale ingrediente, atât în scop de conservare cât şi pentru a le îmbunătăţi calităţile organo-leptice, ca să le facă mai atractive. Practic toate conservele, la toate se adaugă sare şi zahăr. Ketchup-ul, produsele de panificaţie”

Românii cumpără produse impulsionaţi în special de preţ şi sunt predispuşi să pună în coş mai multe alimente când le găsesc la promoţie.

La nivel naţional, un român mănâncă în medie aproape un sfert de kilogram de cartofi pe zi, potrivit datelor INS. Iar cei care au animale în curte sunt printre cei care pun mai multe preparate din carne în farfurie.

Veniturile mai mari nu garantează întotdeauna o calitate mai bună a alimentelor pe care românii le pun în farfurie, spun nutriţoniştii. Au crescut vânzările de produse semipreparate, ca de exemplu pizza. Consumul de fructe a fost mai mare anul trecut, dar predomină cele exotice, din import, cu un plus de 16%, arată datele INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri