Caută
Close this search box.

Lansare de disc a celui mai mare compozitor român în viaţă: Eugen Doga

Compozitorul Eugen Doga, una dintre primele 200 de personalităţi ale lumii, a lansat ieri un CD  cu cele mai bune compoziţii ale sale, sub titlul “Mari succese”, la magazinul Muzica din Bucureşti. Prezentarea lansării a fost făcută de Octavian Ursulescu. Parterul a fost arhiplin de oameni de cultură, dar nu numai, care au ţinut să salute această lansare şi pe marele artist cu o lună înainte ca acesta să împlinească 80 de ani. 

Flancat de generalul Mircea Chelaru (stânga) înainte de lansare… 

… Între timp, Mihai Constantinescu a făcut o demonstraţie pentru Magna News, la o ghitară Washburn: „Sună dumnezeieşte, cred că o cumpăr” – şi chiar a cerut unui vânzător să o pună deoparte

Eugen Doga, (n. 1 martie 1937, în satul Mocra, RASS Moldovenească, azi raionul Rîbniţa, Republica Moldova) este un renumit compozitor român din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moldova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.

Pe 26 martie 2014, preşedintele României,Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.

Maestrul Doga alături de Manuela Hărăbor…          … Şi lume, lume…

Stela Popescu: „Pe noi de ce ne pun pe scaune, iar ceilalţi pot sta în picioare? Care este mesajul?”

Despre Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă. El este cel care a realizat coloana sonoră a filmului “Maria Mirabela”, însă noi îl cunoaştem în special pentru muzica din filmul “Şatra” care a rulat şi pe ecranele noastre sau din filmul “Gingaşa şi tandra fiară”, pentru care a compus şi celebrul său vals, apreciat pe întreg mapamondul. Opera lui Eugen Doga este una vastă şi cuprinde lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste de 200 de filme. Celebrul vals din filmul “Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv.

Eugen Doga a primit o muzicuţă de la Alexandru Arşinel. Maestrul a ţinut să menţioneze că îi place să cânte la acest instrument

Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările “Gramofon” pe poziţia a 83-a, iar “Dulcea şi tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94. Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Alături de Mihai Constantinescu, cel care a cântat melodia filmului „Maria Mirabela” şi de Medeea Marinescu, persoanj principal al peliculei („copii îmi strigau Maria Mirabela cu ochii cât umbrela”) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri