Caută
Close this search box.

Lăsați spărgătorii să vină la mine!

Mi-a rămas în minte un reportaj televizat, despre specia cea mai talentată din centrele de perfecţionare ale puşcăriilor: spărgătorii de case. Reporterul îi întreba pe deţinuţii îndemânatici, făcând un spirit de glumă: “Dumneavoastră, personal, ce măsuri ne recomandaţi împotriva spargerilor?”. Iar băieţii, cu gel în păr, unghii îngrijite, zeghea spălat-călcată, ghiul, ţigară bună, râdeau, înghesuindu-se să prindă o bucăţică de cadru: “Barosane, nu e uşă să reziste la un meseriaş. Nu daţi banii pe alea de metal, de le face reclamă, că vă păcăleşte!”.

Un altul, profitând de ocazie pentru un anunț umanitar: “Domne, să nu băgaţi curent în clanţă, să ne omorâţi, că suntem şi noi oameni. Merită un suflet pentru câţiva parai ascunşi în rufe?”. Am înțeles, din apelul lui că traiul bun îţi dă o dragoste de viaţă ce nu s-a pomenit.

O cunoştinţă de-a noastră a dat ascultare ambelor sfaturi. N-a băgat nici curent electric în clanţă şi nici nu le-a dat satisfacţie pungaşilor de producători care comercializau uşi rezistente, sanchi, la spargeri. Nu şi-a luat uşă metalică.

Drept care, întorcându-se într-o seară acasă, a descoperit în apartament doi cetăţeni care-i frunzăreau cărţile din bibliotecă şi rufele din dulap. “Dumneavoastră?”, l-a chestionat sever unul dintre ei. “Pe cine căutaţi?”. Omul a plecat să caute un poliţist. Între timp, cetăţenii care greşiseră casa s-au retras cu televizorul.

A fost o seară foarte reuşită. Cunoştinţa ne-a chemat şi pe noi, să surmonteze emoţiile întâlnirii. Nu mai avusese de-a face cu poliţia. Mai întâi i s-au luat amprentele, ca să nu fie confundat cu hoţii. Apoi i s-au cerut toate cheile casei. A dat două declaraţii pe care i le-a dictat amabil unul dintre poliţişti.

Spre miezul nopţii, pe un fond de oboseală, a venit rândul poveştilor despre spărgători celebri. Fiecare ştia una. Cunoştinţa noastră ne-a servit tuturor, civili şi poliţişti, o palincuţă trăznet.

În cele din urmă, pentru că maşina secţiei întârzia pe traseu, i-a condus pe poliţişti cu automobilul personal. N-a mai auzit nimic despre dânşii, dar speră că au ajuns cu bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri