Caută
Close this search box.

Lecție de viață: Drumul Alexandrei către un loc de muncă decent

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Asociația SOS Satele Copiilor România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a organizat, la Palatul Parlamentului, conferinţa cu tema „Tinerii pe drumul către o viaţă şi un loc de muncă decente”.

Evenimentul a marcat încheierea unui proiect complex cu durata de doi ani, „Un model de servicii integrate oferite tinerilor din mediul rural și din sistemul de protecția copilului”, și, mai mult, a mobilizat actorii responsabili de adoptarea şi implementarea de măsuri care să asigure un grad mai mare de integrare socio-profesională a tinerilor din aceste două grupuri vulnerabile. Pornind de la metodologiile elaborate în cadrul proiectului, conferința a fost cadrul în care au fost evaluate serviciile comunitare şi serviciile specializate prin prisma tinerilor.
”Dincolo de metodologii, analize și cifre complicate stau oamenii care au de câștigat din demersurile noastre. Dintre tinerii cu care am lucrat de-a lungul celor doi ani, vă povestim despre Alexandra, din satul Racova, Bacău, acum studentă la Litere”, precizează un comunicat de presă.

Alexandra, tânăra care a intrat a doua pe lista Facultății de Litere din Bacău

Alexandra este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, iar povestea ei în cadrul proiectului „Un model de servicii integrate destinate tinerilor din mediul rural și protecția copilului” a început acum un an și jumătate, în satul Racova. Specialiştii Asociației SOS Satele Copiilor, care au găsit-o ajutându-și tatăl în gospodărie, i-au povestit despre activitățile din cadrul proiectului, așa că Alexandra a participat, pentru început, la grupurile de consiliere vocațională. Aici și-a decis tânăra următorii pași din viață, având ca țintă intrarea la Facultatea de litere și apoi îmbrățișarea profesiei de cadru didactic. De ce? Dorința ei este de a reveni și profesa în comuna natală pentru a sprijini copiii din sat cu mai puține posibilități. Ce a urmat? Alexandra a participat conștiincios la meditațiile oferite în cadrul proiectului la Limba engleză, Istorie și Limba română, iar acest ajutor i-a permis intrarea la facultate cu o medie foarte mare: a fost a doua pe lista celor admiși. Crescută doar de tatăl său, care se îngrijește și de frățiorul ei, Alexandra nu ar fi avut posibilitatea să se pregătească în particular.
Proiectul i-a oferit și alte activități: Alexandra s-a bucurat de excursii în locuri unde nu ar fi avut posibilitatea să meargă, dar și de o tabără la mare, prima din viața sa; au fost oportunități de dezvoltare personală care au deschis noi orizonturi pentru viitorul său personal și profesional.

Proiectul „Un model de servicii integrate oferite tinerilor din mediul rural și din sistemul de protecția copilului” este implementat în perioada 21 ianuarie 2015 – 31 ianuarie 2017, în cadrul Programului RO 10 CORAI gestionat de Fondul Român de Dezvoltare Socială și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE, 2009-2014. Proiectul şi-a propus să contribuie la îmbunătățirea serviciilor oferite tinerilor din grupuri dezavantajate – tineri din mediul rural și tineri din sistemul de protecția copilului – din județele Bacău și Sibiu și din regiunea București-Ilfov, în vederea unei mai bune integrări socio-profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri