Caută
Close this search box.

Norvegia, prima țară care renunță la emisia radio în FM, din cauza… fiordurilor

 

Norvegia va deveni prima țară din lume care va renunța la frecvența radio FM, informează CNN.

Posturile de radio care emit în FM își vor înceta emisia pe aceste frecvențe începând din această săptămână, iar procesul va fi încheiat până la finalul anului 2017, potrivit surselor guvernamentale.

Țara nord-europeană trece de la emisia radio pe frecvențe FM la cea în spectru digital — numită DAB (Digital Audio Broadcasting) — deoarece opțiunile digitale oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună, dar și posibilitatea furnizorilor de a face economii, relatează Agerpres.

”Principalul motiv pentru care Norvegia este prima (țară care renunță la această frecvență) se datorează peisajului norvegian, cu fiorduri adânci, munți înalți și comunități răspândite”, au arătat reprezentanții Guvernului într-o declarație. ”Acest lucru face ca transmisiunile în FM-ul norvegian să fie deosebit de scump în comparație cu alte țări”, precizează aceștia.

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 200 de milioane de coroane (23,5 milioane de dolari) pe an renunțând la emisia în FM, permițându-le să investească fondurile în conținutul difuzat.

Trecerea de la analog la digital vine după mai bine de un deceniu de planificare la nivel guvernamental, iar autoritățile nu se așteaptă ca această măsură să afecteze locurile de muncă existente, mai arată CNN.

De la această trecere vor fi exceptate numai posturile de radio foarte mici, locale, acestea putând emite în continuare în FM.

În Norvegia nu există posturi de radio care emit în AM.

Potrivit celor care se opun acestei măsuri, trecerea de la analog la digital va face ca circa două milioane de mașini să nu mai aibă acces radio — fapt ce ar putea constitui un pericol asupra siguranței, după cum susțin criticii. De asemenea, Asociația posturilor de radio locale din Norvegia — Norsk Lokalradioforbund — a avertizat cu privire la impactul financiar resimțit de consumatorii care vor fi nevoiți să achiziționeze noi receptoare radio. Potrivit tabloidului Dagbladet, două treimi dintre respondenții la un sondaj recent s-au opus renunțării forțate la FM.

Și alte țări iau în calcul o astfel de măsură, astfel că urmările demersului din Norvegia vor fi atent monitorizate, precizează CNN.

Norvegia are o populație de circa 5,2 de locuitori, iar circa 70% au deja acces la radiouri în spectru digital — DAB, conform radio.no, un website susținut de radiodifuziunea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri