Caută
Close this search box.

Noutăţile CES 2017: Robotica și inteligența artificială în ajutorul omului

 

Startup-ul american Brain Robotics a prezentat în cadrul CES, cel mai mare târg de echipamente electronice din lume care se desfășoară în perioada 5-8 ianuarie în Las Vegas, o proteză de mână capabilă să interpreteze semnale trimise de mușchii reziduali ai utilizatorului.

Grație progresului roboticii și inteligenței artificiale, sectorul tehnologiei de vârf oferă astfel noi speranțe pentru a ameliora viața persoanelor cu handicap, relatează EFE.

Bicheng Han, fondatorul Brain Robotics

Fondatorul BrainRobotics, Bicheng Han, a declarat că vrea „să furnizeze o proteză la costuri mici dar funcțională” care să permită un control precis al forței exercitate de fiecare deget. Compania prevede comercializarea până la sfârșitul anului a acestei proteze la prețul de 300 dolari, în condițiile în care asftel de produse se vând cu zeci de mii de dolari.

Proteza este calibrată inițial pentru fiecare individ. Prin antrenarea inteligenței artificiale, utilizatorul furnizează o bază date repetând fiecărui gest în diferite ocazii. Procedura care se poate realiza și la domiciliu ar trebui să dureze în medie o lună pentru fiecare utilizator, antrenând cel puțin 50% din musculatura reziduală, au subliniat realizatorii.

Un alt produs inovativ realizat de compania israeliană Orcam și prezentat la CES este un mic dispozitiv intitulat MyEye, care se adaptează discret unei perechi de ochelari. Dispozitivul conține o cameră care „privește” ceea ce este în fața utilizatorului și un mic difuzor prin acesta poate auzi. Utilizatorul poate astfel citi un text, identifică produsele dintr-un supermarket sau chiar persoane, grație acestei tehnologii de recunoaștere vizuală.

O altă inovație este cea prezentată de startup-ul danez Oticon și se referă la obiectele interconectate dintr-o locuință. De data aceasta dispozitivul auditiv interconectat poate primi un mesaj direct în urechea utilizatorului atunci când cineva sună de exemplu la ușă, sau să pornească automat aparatul de făcut cafea.

La rândul său compania Hyundai ambiționează să amelioreze paralizia prin crearea de exoschelete robotizate. Un prototip prezentat la CES se adresează mai ales persoanelor paraplegice cărora le redă capacitatea de a se ridica, merge, sau chiar urca scările, potrivit lui Jung Kyungmo, inginer cercetător la această companie sud-coreeană.

Aparatul denumit H-MEX este montat de-a lungul coloanei vertebrale și atașat la nivelul taliei, coapselor, genunchilor și picioarelor. Un sistem de motorizare permite declanșarea mișcărilor de rotație la nivelul articulațiilor, prin intermediul unei telecomenzi montată pe un sistem de cârje. „Nu este încă prevăzută producția pentru marele public, dar realizăm studii clinice în spitale”, a mărturisit Jung Kyungmo, referitor la modelul H-MEX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri