Caută
Close this search box.

Pacient salvat cu un unguent realizat din propriul său sânge

Profesorul Vlad Ciurea a reuşit, în ultimele zile ale lunii decembrie, o operaţie pe creier, unicat. După ce a scos o tumoră craniană, a acoperit locul cu un unguent obţinut din sângele pacientului, după o ”reţetă” daneză.

Este vorba despre o pacientă de 54 de ani care avea tumoră craniană cu aspect benign, însă foarte mare. În urma a două intervenţii chirurgicale, sub microscop operator, prin neuronavigaţie, s-a eliminat, cu mare grijă, o parte a substanţei tumorale care înconjurase deja trei nervi şi artera cerebrală dreaptă.

În asemenea cazuri, riscurile intervenţiei chirurgicale sunt foarte mari. De aceea, neurochirurgul Vlad Ciurea a decis să folosească o substanţă specială, pentru prima oară în România. Este vorba despre Vivostat, o substanţă obţinută din sângele pacientului, după o reţetă daneză. Acest unguent, aplicat pe locul de unde a fost extrasă formaţiunea tumorală, curăţă resturile fără să fie nevoie de intervenţie chirugicală mecanică. Astfel, nu mai trebuie să atingă creierul pentru a curăţa locul unde a fost tumora, adică nu se mai riscă nimic – de acest lucru se ocupă unguentul-minune.

Dispozitivul medical Vivostat este singurul din lume care prepar[ complet automatizat o soluţie de fibrină autologă, din 120 ml de sânge de la pacient şi care ajuta chirurgul să o aplice, cu ajutorul unui sistem unic de aplicatoare.

Soluţiile de fibrină sunt o clasă de biomateriale adjuvante pentru toate specialităţile chirurgicale şi au rolul să întărească/securizeze hemostaza, să sigileze punctele/liniile de sutură, să umple/plombeze defecte de ţesut (inclusiv trasee de fistulă).

Vivostat vine cu elemente de unicitate, în primul rând siguranţa pacientului –  fibrina se face din sângele lui şi durează doar 25 minute, se fie prepară pe loc, în blocul operator; soluţia de fibrină poate fi folosită timp de 8 ore, se poate congela în vederea unei alte aplicări la acelaşi pacient şi are aplicatoare foarte inteligente care ajută chirurgul să aplice intermitent, atât în intervenţii deschise, cât şi laparoscopice. Tehnologia de micropulverizare dezvoltată de producătorul danez, face ca soluţia de fibrină să atingă ţesutul ca o “ploaie fină”, fără nicio agresiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri