Caută
Close this search box.

Pietrarii care au cioplit Casa Poporului dau statul în judecată pentru că le-a luat pământurile

Localnicii din Gârbău, județul Cluj, vor depune plângeri în instanță împotriva Guvernului pentru modul în care li s-au expropriate terenurile pentru autostrada A1. Li s-a dat sume derizorii drept despăgubire pentru pământurile pe care le folosesc ca agricultori și pietrari. Ei sunt meșterii care au sculptat stucaturile din Casa Poporului. Primăria Gilău le-a promis că îi va ajuta în demersurile lor.

Terenurile proprietate privată au fost expropriate în baza HG 416/2014, pentru localitățile Gilău și Gârbău, județul Cluj. În marea lor majoritate, exproprierile s-au făcut la prețul de 0,17 lei pe metru pătrat și se referă, în general, la terenuri agricole extravilane. Problema cea mai mare este că oamneii din această zonă trăiesc în special din agricultură. Dacă le iei terenurile agricole, nu mai au din ce trăi.

În cazul prelucrării pietrei, tradiția este foarte veche în acestă zonă a țării, iar meșterii de aici sunt foarte apreciații și astăzi. Stucaturile din Casa Poporului au fost realizate de ei.

În ceea ce privește preţul de 0,17 lei pe metru pătrat, acesta este sub-simbolic. La un calcul simplu se poate vedea că se plătesc 1.700 de lei pe hectar, adică 370 de euro. Asta în timp ce în anul 2016 sprijinul cuplat pentru cultura de sfeclă de zahăr, de exemplu, a fost de 786,3 euro pe hectar. Adică dublu față de prețul oferit pentru expropriere!

”Nu se mai acceptă bătaia de joc. Oamnii urmează să se asocieze și să dea în judecată statul. Primăria îi va ajuta cu sfaturi juridice, în funcție de ce dorește  fiecare. În Viștea (comună vecină, tot de pietrari -n.r,) oamenii se judecă deja”, ne-a spus primarul comunei Gârbău, Lucian Gheorghe Broaina.

 Cei mai câștigați: Bechtel, cu 1,4 miliarde de euro

În timp ce mulți au pierdut din cauza acestei autostrăzi, unii s-au îmbogățit.

Constructia tronsonului Braşov – Borş al Autostrăzii Transilvania a fost începută în 2004, de către compania Bechtel. Firma americană a construit, timp de 7 ani, numai 52 km de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii, din 415 cât prevedea contractul pentru Autostrada Transilvania. Compania americană a încasat pentru activitatea prestată 1,4 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri