Caută
Close this search box.

Polistirenul ar putea fi interzis în construcții. Locuinţele se vor scumpi

Producătorii acuză guvernul că vrea să interzică folosirea polistirenului pentru termoizolarea blocurilor şi pentru construcţiile noi.

Adeplast adresează o scrisoare deschisă Ministerului Dezvoltării şi Ministerului de Interne, care vor să introducă un normativ de securitate la incendiu a construcţiilor prin care se elimină polistirenul la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor, în favoarea vatei bazaltice. Iar acest lucru va duce la dispariţia unei industri de 100 de milioane de euro, dar şi la creşterea preţurilor locuinţelor.
Poziţiile exprimate de Adeplast unt împărtăşite şi de alţi producători români de polistiren, precum şi de producătorii europeni de materii prime -BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor.

„Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltica ar fi disponibila în România la nivelul cererii sau necesităţilor”, se arată în scrisoarea deschisă a producătorului Adeplast, potrivit economica.net.

Compania mai spune că industria producţiei de polistiren, o piaţă de 100 de milioane de euro, ar dispărea şi peste 1.200 de muncitori şi-ar pierde locurile de muncă. De asemenea, pe plan local nu există capacităţi de producţie a vatei bazaltice.

În plus, una dintre consecinţele folosirii vatei bazaltice, care are un cost dublu faţă de termosistemele bazate pe polisiren, este de a duce la creşterea preţurilor construcţiilor noi, dar şi a apartamentelor din blocurile ce urmează a fi reabilitate termic. Şi lucrările de reabilitare vor fi mai scumpe, din cauza preţului mai mare la vată bazaltică, importată.

România trebuie să reabiliteze blocurile până în 2020 şi există posibilitatea activării procedurii de infrigement împotriva ţării noastre de către Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, obligată să plătească 15.000 de euro pe zi.

FOTO: cumsafacsingur.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri