Caută
Close this search box.

România a avut luni un consum istoric de gaze; niveluri similare vor fi şi marți

 

România a consumat luni și în noaptea de luni spre marți o cantitate-record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar pentru marți se estimează niveluri similare, a declarat, marți, ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul comandamentului energetic de iarnă.

„Ne pregătim pentru această noapte să asigurăm aceeași funcționalitate, aceeași capacitate de producție, același import, aceeași rezervă care să fie disponibilizată din rezerva de gaze. Estimăm și în această noapte același vârf, 71-72 de milioane de metri cubi. Suntem pregătiți să acoperim aceste vârfuri”, a susținut ministrul.

Pe partea de energie electrică, consumul de luni a fost de 9.700 de MW, nivel care a fost însă depășit în luna decembrie 2016.

„Menținem funcționarea celor trei centrale, Elcen București, Brazi și Galați, pe păcură. Avem cantitățile necesare de păcură pentru funcționare”, a spus ministrul.

Petcu a adăugat că, miercuri, la ora 13:00, va avea loc o nouă ședință a comandamentului.

„Există o prognoză suplimentară care a fost emisă astăzi de ANM, în sensul că, începând cu ora 22:00, tot pe zona Dobrogea, din păcate, cea mai defavorizată, vom avea viscol puternic. Am luat legătura cu Enel Dobrogea și cu Electrica Muntenia, cărora le-am spus să fie pregătiți. Avem echipamentele speciale, șenilatele de la Armată cu care să intervenim dacă va fi cazul”, a arătat el.

Șeful de la Energie a adăugat că a cerut distribuitorilor de gaze să fie pregătiți în cazul în care va fi nevoie de intervenții suplimentare.

„Avem grupuri pornite la Turceni și Rovinari, suplimentar și la CE Hunedoara”, a subliniat ministrul.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, noi avertizări meteo Cod galben și Cod portocaliu de ninsori și viscol, valabile în 15 județe și în municipiul București, începând din această seară, până miercuri seară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri