Numit preşedinte al ANAF în martie 2016, Dragoş Doroş a demisionat joi seară. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, declarase cu câteva ore înainte, în şedinţa de Guvern, că evaluează performanţele conducerii Fiscului.

„Suntem în proces de evaluare a performanței actualei conduceri a ANAF și vom lua măsuri în consecință în cel mai scurt timp”, a spus ministrul Finanţelor.

„Cred că e extrem de important ca ANAF să funcționeze foarte bine, astfel încât gradul de colectare să fie unul ridicat”, afirmase, cu puţin timp înainte, şi premierul Sorin Grindeanu.

De asemenea, ministrul Finanţelor i-a dat termen 24 de ore preşedintelui ANAF pentru anularea Formularului 088, potrivit digi24.ro.

„În legătură cu 088, este o discuţie care cel puţin de doi ani ţine agenda publică, este în faza finală de evaluare a impactului privind eliminarea imediată a acestui formular, credem că în cursul zilei de mâine ordinul preşedintelui ANAF va fi la Monitorul Oficial.”

Formularul 088, unul care se întindea iniţial pe 13 pagini, a fost mărul discordiei dintre Fisc şi mai multe firme din România. Oamenii de afaceri au atras atenţia că inspectorii fiscali cereau patronilor un volum uriaş de informaţii, într-un timp prea scurt. Printre acestea se regăseau inclusiv date despre studiile terminate şi conturi deschise în afara ţării. Între timp, Fiscul s-a întors asupra formularului şi l-a mai simplificat. Se pare că nu a fost de ajuns, din moment ce acum se cere eliminarea sa cât de curând posibil.

Doar că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îşi baza parte din lupta cu evaziunea fiscală pe acest formular. Pe baza răspunsurilor date, care aveau nevoie de justificare prin acte, Fiscul decidea dacă firma poate beneficia sau nu de rambursarea TVA. Patronii care nu obţineau un punctaj bun nu aveau cum să deconteze TVA. Asta în condiţiile în care statul nu reuşeste să încaseze nici măcar jumătate din Taxa pe Valoarea Adăugată. Acum, noul guvern nu are nimic de pus în locul Formularului 088. Cu alte cuvinte, firmele fantomă înfiinţate pentru a face decontări ilegale de TVA îşi pot vedea liniştite de treabă.

FOTO: capital.ro

78 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =