Deşi România se poate lăuda cu unele dintre cele mai valoroase rezerve de apă minerală din Europa, sortimentele comercializate în marile magazine lasă de dorit de cele mai multe ori. Din dorinţa de a ieşi pe piaţă cu un preţ cât mai competitiv, societăţile de îmbuteliere fac, de foarte multe ori, rabat la calitate. Anul trecut, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au găsit, în supermarketurile din Bucureşti, apă îmbuteliată plină de bacterii. În unele cazuri, limita admisă de lege a fost depăşită chiar şi de 200 de ori.

„Există 400 de producători, dar numai 68 de mărci de apă minerală licenţiate. Iar mari producători de apă minerală sunt maximum 30. Deci, cam două branduri are fiecare producător de apă minerală. Diferența de la 30 la 400 este reprezentată de acele mici firmulițe-bombă, care au apărut pe piață și care nu știm ce îmbuteliază. Spun ei: apă de masă, apă de izvor, apă de băut, apa cea mai bună, cu PH-ul cel mai ridicat… Dacă stai să asculți poveștile lor, ai băut o sticlă de apă și te-ai vindecat de orice! Marea problemă a României în momentul acesta este o lipsă a legislației pe această temă a apelor îmbuteliate. Cei care exploatează apa minerală, cei care o îmbuteliază, plătesc redevență statului român. Restul nu plătesc nimic! De aici și diferența de preț. Iar omul când se duce în magazin, cumpără apa cea mai ieftină. Nu am nimic cu supermarket-urile, dar să ajungă ca fiecare brand din România să aibă marca lui proprie de apă, pe care nu știm unde o îmbuteliază și nici ce calitate are apa respectivă, este strigător la cer!“, avertiza recent şi Radu Dumitru, directorul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale.

În consecinţă, europarlamentarul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, s-a hotărât să informeze Comisia Europeană cu privire la situaţia de pe piaţa românească a apelor îmbuteliate. „ Apa comercializată de supermarket-uri având un conținut ridicat de bacterii trebuie să fie interzisă! Operatorii din sectorul alimentar au obligaţia de a garanta siguranța alimentară a consumatorilor iar autorităţile competente trebuie să pună în aplicare legislaţia alimentară! Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema apei comercializate de supermarketuri care conţine un nivel ridicat de bacterii. În urma unor cercetări realizate de laboratorul din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare, s-a depistat existența unui număr ridicat de bacterii în apele comercializate în supermarketuri. Din cele 19 tipuri de apă care au făcut obiectul analizelor, 11 au înregistrat un conținut de bacterii mai ridicat decât limita admisă, iar 3 dintre aceste tipuri de apă depășeau pragul prevăzut de 15 ori. Aceste analize au urmărit să identifice numărul de bacterii la un mililitru de apă plată, fiind repetate de două ori pentru a asigura rezultate cât mai valide. Nerespectarea standardelor de conținut poate avea repercusiuni negative asupra sănătății umane, consumatorii fiind mai predispuși a contacta diferite boli cauzate de microorganisme. Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână în vederea impunerii unor norme la nivel european pentru calitatea apei comercializate pentru consum. Zilele aceastea am primit răspuns din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, care m-a informat că operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure siguranța alimentară a consumatorilor iar autorităţile competente trebuie să pună în aplicare legislaţia alimentară“, ne-a explicat Daniel Buda. Redăm în continuare răspunsul primit din partea Comisiei Europene: „Directiva 2009/54/CE privind exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale urmărește să asigure protecția sănătății consumatorilor și să prevină inducerea în eroare a consumatorilor. Pentru atingerea acestor obiective, directiva prevede anumite criterii și cerințe pe baza cărora apa poate fi etichetată ca „apă minerală naturală” sau ca „apă de izvor”. Articolul 5 din directivă stabilește cerințele microbiologice care se aplică la apa care este etichetată ca apă minerală naturală sau ca apă de izvor. În conformitate cu principiile generale prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, operatorul din sectorul alimentar deține responsabilitatea de a se asigura că, în toate etapele de producție, prelucrare și distribuție, apa îmbuteliată îndeplinește cerințele legislației alimentare, precum și dispozițiile relevante prevăzute de legislația UE menționată mai sus, și de a verifica dacă aceste cerințe sunt îndeplinite. În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure siguranța alimentară de-a lungul întregului lanț alimentar. Aceasta include adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru a evita contaminarea și a introduce pe piață numai produse sigure. Autoritățile competente din statele membre dețin responsabilitatea de a pune în aplicare legislația alimentară, de a monitoriza și a verifica respectarea cerințelor relevante ale legislației alimentare de către operatorii din sectorul alimentar, prin menținerea unui sistem de controale oficiale și prin alte activități, după caz“.

Ce spune Directiva 2009/54/CE

Articolul 5

(1) Numărul total de colonii revitalizate dintr-o apă minerală naturală la sursă trebuie să corespundă numărului normal de colonii viabile și să furnizeze dovezi suficiente privind protecția eficientă a sursei împotriva contaminărilor de orice fel. Acest număr total de colonii se determină în conformitate cu condițiile enunțate la punctul 1.3.3 din anexa I secțiunea II.
După îmbuteliere, numărul total de colonii la sursă nu poate depăși 100 pe mililitru la o temperatură de 20-22 °C în 72 de ore pe agar-agar sau pe un amestec agar – gelatină și 20 pe mililitru la 37 °C în 24 de ore pe agar-agar. Numărul total de colonii se măsoară într-un interval de 12 ore de la îmbuteliere, apa fiind păstrată la 4 °C ± 1 °C pe durata celor 12 ore.
La sursă, aceste valori nu trebuie, în mod normal, să depășească 20 pe mililitru la o temperatură de 20-22 °C în 72 de ore și, respectiv, 5 pe mililitru la 37 °C în 24 de ore, cu mențiunea că acestea trebuie considerate cifre de referință și nu concentrații maxime permise.
(2) La sursă și în timpul comercializării sale, o apă minerală naturală nu conține următoarele:
(a) paraziți și micro-organisme patogene;
(b) Escherichia coli și alte bacterii coliforme și streptococi fecali în orice probă de 250 ml examinată;
(c) bacterii anaerobe sporulate sulfitreductoare în orice probă de 50 ml examinată;
(d) Pseudomonas aeruginosa în orice probă de 250 ml examinată.
(3) Fără a aduce atingere alineatelor (1) și (2) și condițiilor de exploatare stabilite la anexa II, în stadiul de comercializare:
(a) numărul total de colonii revitalizate dintr-o apă minerală naturală poate fi doar acela care rezultă din creșterea normală a conținutului de bacterii pe care l-a avut la sursă;
(b) apa minerală naturală nu poate conține niciun fel de modificări organoleptice.

Citeşte şi:
Daniel Buda: „E-urile din alimente, un pericol pentru sănătatea românilor!”

113 Vizualizări

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 2 =