Caută
Close this search box.

Taxa pentru depozitarea deşeurilor provoacă tensiuni la Orşova

Noua taxă pentru depozitarea deşeurilor, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, provoacă  tensiuni între autorităţile locale şi firmele de salubritate. Firmele cer majorarea tarifelor pentru a-şi acoperi cheltuielile cu taxa, deşi plata ar trebui suportată din bugetele proprii.

Taxa pe deşeuri, în valoare de 80 de lei pe tonă, îi vizează pe operatorii de salubritate şi este o obligaţie pe care România trebuie s-o îndeplinească, potrivit reglementărilor europene.

Banii obţinuţi urmează să meargă spre Fondul de mediu.

În oraşul Orşova, din judeţul Mehedinţi, operatorul privat de salubritate refuză, însă, să mai ridice gunoiul, după ce primăria a respins orice majorare de tarife.

După ce proprietarul depozitului ecologic a cerut aplicarea noii taxe de 80 de lei pe tona de gunoi, operatorul de salubritate de la Orşova a cerut consiliului local majorarea tarifului.

Reprezentanţii primăriei spun că nu vor accepta nici o majorare şi cer operatorului să plătească taxa din tarifele actuale.

De câteva zile, oraşul este înecat în gunoaie, spre nemulţumirea locuitorilor, după cum a constatat corespondentul Radio România, Mihai Bădescu.

Orşovenii spun că este gunoi peste tot şi că nu a mai fost ridicat chiar de două săptămâni.

Fiecare român va trebui să colecteze 4 kg de deșeuri electrice pe an

Legea 384/2013 a introdus creșterea taxei la 80 de lei/tonă din ianuarie 2017, respectiv la 120 de lei/tonă, abia din 2018.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională și, nu în ultimul rând, să atingă, anual, o cantitate colectată de 4 kg/locuitor de deșeuri electrice și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri