Caută
Close this search box.

Taxe și impozite în 2017. Ghid util pentru plata impozitelor pe casă, teren și mașină

Din primele zile ale lunii ianuarie şi până pe data de 30 iunie, Fiscul oferă o reducere de 10% românilor la plata integrală a taxelor locale, în categoria cărora intră în special impozitele pe casă, teren şi maşină pe tot anul. Aceste taxe locale trebuie achitate în două tranşe: prima jumătate se plăteşte până la data de 30 iunie, iar cea de-a doua până pe 30 septembrie,l scrie Romania TV.

Cât vom plăti pentru casele care au și sedii de firmă

Noul Cod Fiscal a adus modificări considerabile încă din 2016 în sistemul de impozitare a locuinţelor, astfel că, în prezent, acesta nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ci în funcţie de destinaţia clădirii, respectiv rezidenţială (scop de locuinţă), nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spaţii comerciale, cabinete etc) sau mixtă (locuinţă + sediu social).

Prin intermediul Hotărârii de Guvern nr. 159/2016, autorităţile au decis că proprietarii de imobile folosite cu dublu scop, atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social (indiferent dacă desfăşoară sau nu activitate economică la sediu), acolo unde suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate, vor datora un impozit similar celui aplicat locuinţelor, cu condiţia să nu îşi deducă cheltuielile cu utilităţile, adică acele cheltuieli comune aferente imobilului: energie electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

Autorităţile pregătesc un nou formular, complet, în care să se regăsească toate cele trei ipoteze posibile, oferind atunci contribuabililor aflaţi într-un astfel de caz şi soluţia pentru a plăti impozit ca pentru locuinţe.

„Întrucât în formularul tipizat model 2016 ITL-001 nu este alocat un spațiu special pentru acest caz, până la modificarea acestuia, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri contribuabilii au posibilitatea să consemneze olograf, în spațiul de la punctul VII litera a), faptul că la adresa clădirii cu destinație mixtă se desfășoară activități economice, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt în sarcina operatorului economic. În plus, se vor completa informațiile prevăzute la punctul IV din formular”, scrie în răspunsul formulat de Biroul de presă al MFP.

Important! Criteriul utilităţilor nu se aplică şi în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, acolo unde suprafeţele în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial se pot evidenţia distinct. În acest caz, conform prevederilor din Codul fiscal, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial cu impozitul aferent suprafeței folosite pentru desfăşurarea activităţii economice, scrie avocatnet.ro. 

Cum se calculează impozitul pe teren

Noul Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie, stabileşte la art. 465 că impozitul pe teren se calculează luând în calcul suprafața terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local şi este datorat, pentru întregul an fiscal, de persoana care are în proprietate terenul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Astfel, în cazul unui teren amplasat în interiorul oraşului (intravilan), impozitul se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare dintr-un tabel reglementat de Codul fiscal.

Potrivit legislaţiei în vigoare, rangul localităţii este stabilit astfel:

rangul 0 – Capitala României, municipiu de importanţă europeană;
rangul I – municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
rangul II – municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
rangul III – oraşe;
rangul IV – sate reşedinţă de comună;
rangul V – sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.

În ceea ce priveşte terenul amplasat în extravilan, adică în afara oraşului, impozitul se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la Fisc, înmulţită cu acelaşi coeficient de corecţie corespunzător, ca în cazul terenurilor intravilane.

Atenţie! În cazul dobândirii unui teren pe parcursul anului, noul proprietar are obligaţia de a depune o declaraţie de impunere, alături de documentele justificative, la direcţiile de taxe şi impozite locale, în termen de 30 de zile de la achiziţie, obligaţie valabilă şi în cazul dobândirii unei case sau a unei maşini pe parcursul anului.

Cât plătim pentru masină

Codul fiscal stabileşte şi situaţiile în care anumite categorii de persoane nu datorează impozit pentru terenurile pe care le deţin. Concret, sunt scutiţi de la această plată, printre alţii, veteranii de război ce deţin în proprietate sau în coproprietate terenuri, dar şi văduvele de război, persoanele care au fost private de libertate sau cele cu handicap grav sau accentuat.

Pe lângă impozitul pe clădiri şi cel pe teren, legislaţia în vigoare prevede şi plata unui impozit anual de către orice persoană care are în proprietate o maşină ce trebuie înmatriculată/înregistrată în România, cu excepţia cazurilor în care legea stipulează scutiri de la plata impozitului.

Potrivit Codului fiscal, impozitul pe maşini este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal. 

Mai precis, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

Dacă plata taxelor depășește termenul, suma creşte în fiecare zi cu 0,02%. De asemenea, în fiecare zi se aplică o dobândă penalizatoare de 0,04% din sumă, ceea ce urcă valoarea totală a penalizării zilnice la 0,06%. 

3 răspunsuri

  1. Nu inteleg ca daca ma facut somer din vina incompatibilitatii celor cu facultate, si cu sacrifici am realizat cladire proprie ca sa am loc de munca,de ce trebuie sa platesc chirie marita cu titlu de ”Impozit Local” marit. Iar cei care nu lucreaza in cladirea lor (de ex. cei de la STAT) de ce nu trebuie sa plateasca chirie STAT-ului,doar nu lucreaza in cladire lor,si acestia au venit. Cei care lucreaza la STAT nu folosesc domeniul public ? Doar este comun,nu ? Banii lor nu sunt buni ? Pe deasupra au primit si mariri de salarii ,iar prostilor cu firme sa scazut venitul lor si cu acest Impozit local nou deci sa marit. Deci cei cu firme de doua ori sunt prosti, in primul rand cand au construit cladire,in al doilea rand cand platesc chirie Primariei cu titlu de ”Impozit Local” marit practicat incepand cu anul 2016. Acesta este legea evaluatoriilor ! Majoritatea imobilelor sunt retrocedate, nu cumva sa ramana fara venituri si profituri mari. Intreb care este pretul real al imobilelor ? In Romania acum sunt imobile ieftine, poate sa vina invadatorii sa cumpere imobile ieftin. Si noi devenim din ce in ce mai ieftin ! Iar cei din conducere contribuie la manevre de monopol pentru distrugerea celor cu firme mici si a oamenilor saraci. Intreb peretele si fundamentul cladiri determina venitul realizat ? Nici nu sa facut metodologie ca care meserie pe persoana cata suprafata necesita pentru realizarea venitului. Mereu demonstrati ca in Romania nu exista si nu va exista stabilitate economico financiara.

  2. din anii 80,blocatarii plåtesc impozit pe cladire,si un spatiu aferent, impozit pe teren-de exemplu un bloc cu 2 scari si 40 apartamente,cu teren alocat pe apartament de 23 m,impozitat-total 920m,inclusiv terenul de sub bloc,adicatelea podeaua-de aprox. 500m,unde sant restul de 420m impozitati si cu drept de folosinta?De ce sa platesc un impozit pentru ceva folosit de altii?masurand in jurul blocului toata suprafatele calculate pentru fiecare locatar,se dovedeste ca spatii de parcare sau strada sau alee suporta si ele alte impozitari-cum ramane cu terenul meu cu drept de folosinta? se masoara cumva ca aerul?deschid fereastra si respir adanc un teren de ozoane impozitat?

  3. ceva ecotaxa, cogenerare, intretinere cont, ajutor politic sau orice alta sugestie nu se poate adauga la impozitarea cladirilor sau macar la depasirea termenului de plata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri