Caută
Close this search box.

Tolontan: Renovarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi s-a făcut fără decontaminarea pereţilor. Medic: Bacteriile au rămas neatinse

Închisă după apariția imaginilor cu viermi pe pacienți, secția ATI va fi inaugurată de primarul Dan Tudorache după o renovare de 1 milion de euro care n-a deranjat Acinetobacter, Proteus mirabilis și ciuperci virulente., susţine Cătălin Tolontan pe blogul său.

Firma de construcții angajată nu a făcut nici o decontaminare sau dezinfecție a pereților, așa cum recunoaște Primăria într-un răspuns către Gazeta Sporturilor. Consecința? Germenii care produc infecții nosocomiale mortale sunt în continuare acolo.

Gazeta publică analize prelevate din pereții Spitalului de Arși și discuții înregistrate cu muncitorii care au renovat secția ATI,  înregistrări din care reiese că molozul, contaminat și el, a fost manipulat și aruncat de muncitori, care n-au fost avertizați că-și pun sănătatea în pericol.

”Nu ne-a spus nimeni că trebuie să decontaminăm pereții. Și deșeurile s-au aruncat cam așa: dă-i bătaie, Gogule, să nu ne vadă vecinu’!”, susţine un muncitor de pe șantier.

”Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse și așteaptă să taie panglica împreună cu autoritățile. Publicul are dreptul să știe acest lucru: conducerea spitalului și Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereți. Infecțiile nosocomiale vor reveni rapid!”, afirmă un medic de la Spitalul de Arși.

GSP prezintă şi buletine ale unor analize făcute în două laboratoare, în octombrie 2016, înainte să se închidă cu rigips pereţii. Testele arată că din toate zonele de prelevare pe mediile de cultură s-au dezvoltat fungi. În cărămida de la ATI ar fi prezente mai multe bacterii, unele dintre ele regăsindu-se în cele 13 dosare medicale ale pacienţilor din Colectiv care au fost internaţi la Spitalul de Arşi şi care nu au supravieţuit .

Al doilea laborator, specializat în identificare cultură microbiană prin spectrometrie de masă, a arătat că în toate zonele de testare a fost identificată ciuperca Fusarium moniliforme, care este una din cele mai periculoase, alături de Aspergillus, şi una din cele mai rezistente la antibiotice.

Contactată de GSP, Primăria Sectorului 1, care administrează Secţia ATI a Spitalului de Arşi, a transmis lista lucrărilor care au fost făcute şi care includ operaţiuni precum dezafectare, desfacere, rostuirea zidăriei după decopertare, armarea zidăriilor, montare panouri din gips-carton, nefiind făcută vreo referire la decontaminare sau dezinfecţie.

Reprezentanţii Primăriei Sector 1 au arătat că pe 22 august 2016 laboratorul Spitalului de Arşi a recoltat probe microbiologice pentru control intern din pereţii secţiei ATI, iar tezultatele testelor de sanitaţie au fost „conforme microbiologic, motiv pentru care nu s-au mai recoltat ulterior pentru analiză probe microbiologice”.

FOTO: tolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri