Caută
Close this search box.

Trump a semnat decretul de retragere a SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Președintele american Donald Trump a semnat decretul care pune capăt participării SUA la Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), negociat intens timp de mai mulți ani de administrația Obama, transmite AFP.

Tratatul, văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, a fost semnat în 2015 de 12 țări din Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială, însă nu a intrat încă în vigoare.

„Vorbim despre acest lucru de mult timp”, le-a spus el jurnaliștilor prezenți la ceremonia de semnătură, considerând că decizia „este o alegere bună pentru lucrătorul american”.

În timpul campaniei, Donald Trump a denunțat ferm acest acord, spunând că este unul ‘teribil’, și a promis să retragă SUA cât mai repede din TPP.

De partea cealaltă, administrația Obama l-a prezentat ca cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord înseamnă mai mult decât simpla ridicare a barierelor vamale, potrivit Agerpres.

Înțelegerea prevede de asemenea ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte naționale din țările membre către companiile străine fără avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la muncă în conformitate cu normele Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

FOTO: businessinsider.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri