Caută
Close this search box.

Un deputat moldovean a sesizat Curtea Constituțională privind retragerea cetățeniei lui Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat vineri Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon „de retragere a cetățeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu, cerând Curții să verifice constituționalitatea acestui act, relatează Radio Chișinău.

În sesizarea sa, parlamentarul moldovean își exprimă convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova și solicită instanței să recunoască acest document ca fiind neconstituțional.

„Ca locuitor al raionului Hâncești apreciez faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, în localitățile Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărățeni”, susține deputatul, adăugând că sinistrații au depășit această situația datorită inclusiv sprijinului României și sunt recunoscători pentru acest ajutor. „Este de datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu’, adaugă el în sesizare.

Sesizarea sa se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale’ nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția de nevinovăție, notează Radio Chișinău.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova, invocând în sprijinul deciziei sale declarațiile prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la „lichidarea statalității moldovenești”.

La rândul său, Traian Băsescu a declarat că își caută un avocat pentru a se judeca cu Igor Dodon în ceea ce privește retragerea cetățeniei Republicii Moldova.

Traian Băsescu și soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova la 9 iunie 2016, iar la 3 noiembrie au depus jurământul de credință față de Republica Moldova. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu nu face referire la soția acestuia Maria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri