Caută
Close this search box.

Un documentar despre brăţările dacice dezvăluie povestea celui mai mare jaf arheologic

Procurorul Augustin Lazăr a anchetat cazul brăţărilor dacice dezgropate la Sarmisegetuza. Povestea anchetei a devenit şi subiectul unui film documentar.

Mai sunt de recuperat încă 200 de kilograme de aur din comoara lui Decebal, a dezvăluit acesta, în exclusivitate pentru tvr.

În 2011, 13 brăţări dacice din aur masiv au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Erau recuperate din străinătate. Era cea mai valoroasă dintre descoperirile arheologice recuperate în ultimii 100 de ani. Dar nu s-au dat prea multe detalii. Procurorul din Alba Iulia care a condus cazul, anchetatorul cu pălărie în filmul lui Dan Dimăncescu, este actualul şef al Parchetului General.

Aurul a făcut parte din trezoreria regală dacică. Este aşa numita Comoara lui Decebal. Căutătorii de aur au descoperit bucată cu bucată, folosind detectoare de metale la Sarmisegetuza. Ani buni, zona nu a fost supravegheată şi căutătorii de comori şi-au văzut de treabă.

Anchetatorii români aflaseră din zvonuri despre jaf, dar totul s-a adeverit când prima brăţară a apărut, în 1999, la celebra casă de licitaţii Christie’s din New York. Nu avea certificat de autenticitate şi a fost respinsă. Imediat i s-a pierdut urma. După un an, alte brăţări i-au fost aduse de un român, într-o pungă, unui expert în antichităţi din Frankfurt.

A sunat imediat în România. Aşa au luat anchetatorii urma lor. În 2003, o altă spirală apare într-un magazin de antichităţi din Londra. Investigatorii au aflat că brăţările au ieşit din ţară, prin Serbia. O nouă brăţară este adusă de un german, la o casă de licitaţii din Paris, potrivit tvr.ro. Statul român a răscumpărat-o după ce le-a cerut experţilor de la Luvru să le analizeze.

Statul român a şi răscumpărat o parte dintre ele de la trei americani, un german, un elveţian şi un bulgar. S-au plătit 980.000 de lei, 210 mii de euro şi 191 de mii de dolari. 13 persoane au fost condamnate, nouă sunt arestate, două date în urmărire internaţională, printre care şi cel care a coordonat jaful: Iulian Ceia. Bărbatul care a săpat şi le-a scos la lumină a murit. S-a înjunghiat singur, din greşeală, cu un cuţit.

Experţii străini vorbesc de un blestem: brăţările au fost realizate în scop religios sau magic, pentru a proteja aşezarea şi pe locuitorii ei.

FOTO: ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri