Caută
Close this search box.

Un euroales vrea să revoluţioneze modul de accesare al fondurilor europene: „Proceduri unice, din Germania până în Lituania sau România!“

Comisia de Dezvoltare Regională din Parlamentul European a găzduit, în această săptămână, o dezbatere în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu Iliana Ivanova, membră a Curţii de Conturi Europene, cu privire la raportul instituţiei referitor la instrumentele financiare. Dezbaterea a reliefat şi amănunte interesante despre fondurile europene şi instrumentele financiare pe care le au la îndemână statele membre. Euroalesul Daniel Buda a avut şi el o intervenţie salutară, subliniind faptul că, de foarte multe ori, atunci când au loc investiţii, cetăţenii nu cunosc faptul că acestea sunt finanţate din fonduri europene.

„Discutam anterior despre ceea ce înseamnă vizibilitatea politicii de coeziune, o problemă pe care noi cu toții o resimțim, că această politică de coeziune nu este apreciată la adevărata ei valoare și de multe ori cetățenii nu au cunoștință de investițiile care se fac în zonele în care ei trăiesc și că aceste investiții se fac din bani europeni. Aici va trebui ca și dumneavoastră să vedeți în ce măsură putem să găsim și să identificăm instrumente care să ducă la creșterea vizibilității politicii de coeziune, mai ales dacă pornim și de la faptul că în unele state membre avem investițiile publice în proporție de 60% chiar, din fonduri europene. Din păcate însă, sunt unele state și eu vin dintr-un astfel de stat, din România, care nu reușește să spun așa, să țină pasul cu ceea ce înseamnă o absorbția eficientă a fondurilor europeane. Și de aceea, vreau să vă întreb dacă nu aveți în vedere sau dacă nu ați inițiat sau dacă nu ar trebui să intensificați astfel de schimburi de bune practici cu statele membre, în ceea ce înseamnă acest proces de absorbție a fondurilor europene. Evident, acest lucru ar trebui să meargă, în opinia mea, mână în mână și cu ceea ce înseamnă simplificarea pentru că este o realitate pe care o trăim cu toții. De teama Curții de Conturi, foarte multă lume preferă să nu se lege la cap, dacă îmi dați voie să folosesc o expresie mai puțin academică, cu absorbția fondurilor pentru că de multe ori procedurile se schimbă pe parcursul derulării acestora. Sigur, uneori evident că aici sunt de vină statele membre, dar cred că și sub acest aspect ar trebui ca la nivelul Comisiei Europene să se găsească cât mai multe pârghii astfel încât să nu lase statele membre ca la fiecare schimb de guvern sau minister să vină cu noi și noi condiționalități, ceea ce pune, așa cum am spus, în pericol procesul de absorbție a fondurilor europene”, a explicat euroalesul.

“Eu cred că ar trebui să gândim, dacă vreți, o foaie de parcurs oarecum comună pentru statele membre și am insistat asupra acestei chestiuni în ceea ce înseamnă acest proces de absorbție a fondurilor europene. Nu mi se pare normal ca în Germania de exemplu, să dau un exemplu absolut aleatoriu, sau Lituania sau în Bulgaria ori în România, să avem proceduri diferite în ceea ce privește absorbția acelorași fonduri, așa cum se întâmplă astăzi. Și de aceea, v-aș ruga să aveți în vedere, concluzionând, acel schimb de bune practici cu statele membre acolo unde observați că într-adevăr procesul de absorbție a fondurilor are de suferit”, a concluzionat deputatul european.

Citeşte şi: 

Lecţie de istorie pe care euroalesul Buda i-o predă cancelarului austriac Kern: „Azi vă miros urât cei din Estul Europei dar când v-au construit Imperiul…“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri