Caută
Close this search box.

Nerușinarea conduce România

”Rușine să vă fie” au scandat oamenii în stradă, din Piața Victoriei până în cel mai îndepărtat oraș din țară, oripilați că, prin pixul unul ministru al justiției absolut penibil, s-a legiferat șpaga în România. Sau că modificările aduse legilor justiției ne întorc în coșmarul de neuitat al comunismului.

Faptul că grațierea umple holurile parlamentare și ale ministerelor cu borfași este deja un fapt secundar, care cel puțin pe mine, născută înainte de Revoluție, nu mă mai impresionează.

Mă gândesc cum am ajuns de râsul lumii și ce spune un investitor străin când vede că s-a oficializat ciubucul în mod rezonabil pentru toți, o taxă de 200.000 de lei. Vă spun eu: ori își asumă realitatea că va investi într-o țară în care mita e legala până la o anumită suma ori va refuza din start orice tatonare de a face afaceri într-o țară coruptă. Din nefericire pentru noi, cei mai mulți vor opta pentru a doua variantă, chiar și numai din simplul fapt că infracțiunile sunt eliminate din educația și modul lor de viață.

Ceea ce s-a întâmplat, în ultima perioadă, era previzibil pentru un guvern care a debutat cu mituirea masivă a populației. Acum vedem că, de fapt, pensiile sociale rămân aceleași, tot cele mari, cum ar fi cele ale foștilor securiști de exemplu, au fost majorate. Eliminările unor taxe sau așa zisele gratuități vedem că nu au acoperire bugetară, așa că până la sfârșitul anului s-ar putea să avem multe suprize neplăcute.

Ce mă deprimă insă e faptul că un premier, însăși Viorica Dăncilă, se pretează la astfel de mizerii fără nicio reținere. Disciplina de partid și dorința de parvenire pot fi justificate până la un punct, dar nu atunci când minciuna și hoția devin program de guvernare.

Acum Dragnea așteaptă ca strada să se potolească, să nu mai aibă chef să scandeze degeaba. Dar dacă tenacitatea e mai puternică decât decepția, atunci nu prea mai au opțiuni, vor fi nevoiți să ia decizii radicale.

Văd zilnic politicieni de un penibil greu de imaginat. În loc să meargă acasă și să-și vadă liniștiți de viață, mă tem că sunt capabili să agite spiritele, să forțeze răbadarea și bunul simț al oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri