Caută
Close this search box.

Ambasadorii rus și american au schimbat cuvinte grele la ONU

 

Reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a trebuit să constate joi că poziția SUA în privința Crimeii – peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia – și a sancțiunilor a rămas neschimbată, după instalarea noii administrații a președintelui Donald Trump la Washington, conform relatărilor presei ruse.

Nikki Haley, noua ambasadoare a SUA la ONU, a exclus orice anulare sau relaxare a sancțiunilor în vigoare împotriva Rusiei până când aceasta își menține controlul asupra Crimeii. Sancțiunile împotriva Rusiei rămân în vigoare „până când Rusia nu va reda Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea”, a insistat Nikki Haley în fața Consiliului de Securitate.

Ambasadoarea SUA, care și-a prezentat scrisoarea de acreditare săptămâna trecută, a declarat că este „regretabil” că în primul său discurs în fața Consiliului de Securitate trebuie să „condamne acțiunile agresive ale Rusiei”, scrie presa americană.

„Ne dorim relații mai bune cu Rusia, însă situația nefericită din estul Ucrainei ne cere să condamnăm cu mare claritate și hotărâre acțiunile Rusiei”, a spus Haley, citată de ABC News. „Violențele trebuie să înceteze.”

Kyiv Post a publicat în întregime discursul ambasadoarei americane, fără al cita pe Ciurkin. „Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean care suferă de aproape trei ani sub ocupația și intervenția militară rusă”, a mai declarat fosta guvernatoare din Carolina de Sud. „Atâta timp cât Rusia și separatiștii pe care îi sprijină ea nu vor respecta suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, criza va continua”, a spus aceasta.

În replică, Ciurkin, citat de RIA Novosti, a invocat Constituția SUA. „În acest sens, să ne amintim că în Constituția Statelor Unite există cuvinte istorice atât de minunate: „Noi poporul!”. Iar „poporul Crimeii și-a exprimat destul de clar voința în acest sens în cadrul unui referendum. 93% din populație a votat în favoarea reunificării cu Rusia”, a spus Ciurkin, conform RIA.

La declarația reprezentantului Londrei, Matthew Rycroft, care a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru criza actuală din Ucraina, Ciurkin a răspuns că „Marea Britanie ar trebui să retrocedeze partea anexată a Ciprului, Insulele Falkland, Gibraltar și alte teritorii pentru a-și ușura conștiința”.

Conducerea Rusiei insistă că locuitorii Crimeii, pe cale democratică și în deplină conformitate cu legislația internațională și Carta ONU, au votat în favoarea reunificării cu Federația Rusă. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, problema Crimeii a fost „închisă definitiv”, notează RIA Novosti.

Această primă intervenție a ambasadoarei SUA era așteptată cu nerăbdare pentru a vedea care va fi atitudinea administrației Trump pe ansamblu față de Rusia, în timp ce noul președinte american s-a arătat foarte conciliant față de Moscova și președintele Putin, comentează BFMTV.

Relațiile dintre Washington și Moscova s-au deteriorat brusc sub președinția lui Barack Obama, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, dar și după intervenția militară rusă în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad.

Donald Trump și Vladimir Putin au promis să îmbunătățească relațiile, în timpul unei convorbiri telefonice sâmbăta trecută. Conform comunicatelor oficiale de la Moscova și Washington, în cadrul acestei discuții problema foarte sensibilă a sancțiunilor economice a fost evitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri