Caută
Close this search box.

Chișinăul mută datoriile Transnistriei la gaz în buzunarul autorităților separatiste

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a solicitat conducerii Gazprom să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL “Tiraspoltransgaz” și ulterior către administrația regiunii, informează vineri Radio Chișinău.

Vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom’, Valerii Golubev, a dat asigurări că solicitările guvernului de la Chișinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz’, potrivit unui comunicat al executivului Republicii Moldova.

Aflat recent într-o vizită la Moscova, președintele moldovean Igor Dodon a susținut ca datoriile regiunii transnistrene la gaz să fie asumate de Republica Moldova. „Avem anumite idei cum să ieșim din această situație. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa șase miliarde de dolari. Trebuie să înțelegem că toată această datorie — de peste 6,5 miliarde de dolari — este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon la Moscova.

La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari americani sau 88,6 % din datoria totala a SA „Moldovagaz’, precizează Radio Chișinău.

Mai mult, legislativul regional de la Tiraspol a adoptat în 25 ianuarie un act prin care oferă persoanelor vulnerabile din punct de vedere social din regiunea separatistă transnistreană un volum de 27 de metri cubi de gaze lunar gratuit, în pofida acestei datorii de circa 6 miliarde pe care regiunea o are către compania rusă Gazprom.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri