Caută
Close this search box.

Cinematografia românească a mai pierdut un regizor: Radu Gabrea

 

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani. Era căsătorit cu actriţa Victoria Ciociaş.

Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968).

A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației „Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Gabrea a fost doctor în comunicații sociale, la Universitatea din Leuwen (Belgia). Considerat una dintre promisiunile confirmate ale generației ’70, după 1974 s-a stabilit în Germania, unde a semnat ca regizor, scenarist și producător al unor filme de interes internațional: „O făclie de Paști” (1982), „Un bărbat ca Eva” (1984), „Secretul peșterii de gheață” (1989).

În România, a realizat „Amintiri bucureștene” (1968, lungmetraj documentar), „Urmărirea” (1971, serial TV), „Dincolo de nisipuri” (1973), „Peisaj negru” (1976), „Călătorie surpriză” (1990, film TV), „Rosen Emil — o tragică iubire” (1992), „Noro” (2002), „Moștenirea lui Goldfaden” (2004). De asemenea, a semnat regia unui film documentar despre naufragiul vasului „Struma”, prezentat în 2000, în premieră mondială la un post de televiziune din România. La Festivalul de la Locarno din 1970, a fost premiat pentru filmul cu care a debutat în lungmetraj, „Prea mic pentru un război așa de mare” (1969).

Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat „Maria Callas — La Divina”, după „Master Class” de Terrence McNally — reprezentație excelent primită de publicul din New York, Washington, Tampere (Festivalul Internațional de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural Internațional), Sydney, Melbourne. Printre cele mai recente producții la care Radu Gabrea a semnat regia, se numără filmul „Mănuși roșii”, lansat în cinematografe în primăvara anului 2011 și documentarul „Trei zile până la Crăciun”, inițial intitulat „Ultimele zile din viața lui Ceaușescu”, lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani. Filmul prezintă o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri și imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989. Filmul este o ecranizare a volumului „Sfârșitul Ceaușeștilor”, de Grigore Cartianu, publicat în anul 2010.

Cel mai recent proiect al regizorului Radu Gabrea este, potrivit cinemagia.ro, ”Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker”, film documentar ce a fost lansat în iunie 2016.

Critic de film la numeroase ziare, profesor de regie și montaj la Academia de Teatru și Film din București.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri