Caută
Close this search box.

Nelămurire. CFR spune că studenţii pot călători gratuit, dar cu bilet

 

CFR Călători vine cu precizări privind gratuitatea dată de Guvern studenților, începând de la 1 februarie. Astfel, studenții trebuie să aibă obligatoriu asupra lor legitimația de student, un act de identitate și biletul de călătorie.

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, arată Digi24.ro.

Însă, studenții trebuie să aibă mare atenție, pentru că riscă să nu călătorească gratuit dacă nu au un bilet valabil asupra lor.

CFR Călători precizează că aceștia trebuie să dețină la ei trei acte doveditoare.

„Sunt OBLIGATORII: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport); Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport nu ține loc de bilet în tren! Dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”, precizează compania.

CFR răspunde mai departe de ce este necesar în tren biletul de călătorie gratuită pentru studenți: „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

„Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, mai adaugă compania.

În ceea ce-i privește pe studenții din anul I, ei trebuie să solicite la secretariatul Facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani), mai precizează CFR Călători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri