Caută
Close this search box.

Frigul a fost împins spre România, de pe calota Arctică, de… un val ciudat de aer cald

 

Meteorologii anunţă că vin geruri năprasnice până pe 14 februarie. Cel mai frig va fi în depresiuni şi în nordul Moldovei, unde se vor înregistra minime de -22 grade Celsius.

Din punct de vedere cliamtologic, anul 2016 a fost cel mai cald din istoria meteorologiei, semn că schimbările climatice au dat peste cap tot ce ştiam despre regimul meteorologic. S-au înregistrat 51 de grade în India, în luna mai şi 54 de grade în Orientul apropiat, amândouă recorduri absolute.

”În acest moment în Arctica suprafaţa calotei glaciale se află la un minim istoric. Acolo avem chiar un ciudat val de căldură care a împins  aerul rece către latitudini mai joase. Dacă banchiza de gheaţă ar fi avut dimensiuni normale, episoadele de frig prin care trece acum România ar fi fost mai puţin violente”, a explicat Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei din România.

Climatologul avertizează că anul 2017 nu va fi lipsit nici el, în România, de fenomene meteo extreme, respectiv valuri de caniculă şi precipitaţii violente, punctuale, chiar dacă nu de intensitatea celor de anul trecut.

Meteorologii anunţă că vin geruri năprasnice până pe 14 februarie. Cel mai frig va fi în depresiuni şi în nordul Moldovei, unde se vor înregistra minime de -22 grade Celsius.

După 15 februarie, vremea va începe să se încălzească uşor şi este posibil să mai ningă în special în Transilvania. Spre sfârşitul lunii, temperaturile vor atinge chiar şi 10 grade cu plus.

În martie, valorile termice se vor încadra în normalitate, cu unele excepţii în nordul şi centrul ţării, unde ar putea să mai ningă între 1 martie şi 10 martie. Precipitaţiile vor fi excedentare.

Aprilie, a doua lună de primăvară, va înregistra şi ea precipitaţii mai abundente decât normalul, mai ales în Transilvania. Temperatura medie va fi una relativ normală pentru aprilie, mai puţin în Transilvania, unde va fi mai frig decât normalul şi în sudul ţării, unde va fi mai cald decât media anuală.

Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri