Caută
Close this search box.

China vrea repede un summit cu UE pe teme comerciale, reacţie la protecţionismul SUA

 

Uniunea Europeană pregăteşte un summit cu China care ar urma să se desfăşoare în aprilie ori în mai la Bruxelles, obiectivul fiind promovarea cooperării comerciale ca reacţie la politicile protecţioniste ale Administraţiei Donald Trump, afirmă oficiali UE citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

China şi Uniunea Europeană organizează anual o reuniune de rang înalt, de obicei în iulie, data urmând să fie stabilită oficial pentru anul 2017. Însă unul dintre oficialii citaţi a declarat că Beijingul a solicitat ca summitul să se desfăşoare cât mai curând. Ministerul chinez de Externe a refuzat să comenteze informaţiile.

Uniunea Europeană apreciază că Beijingul vrea avansarea summitului pentru a aplica politicile comerciale internaţionale promovate de preşedintele Xi Jinping.

„Prin avansarea acestui summit, China vrea să trimită un mesaj Statelor Unite, mesajul că are prieteni în Europa”, a explicat un oficial UE.

La rândul său, Uniunea Europeană vrea să obţină susţinerea Chinei pentru instituţii internaţionale precum Naţiunile Unite, ironizate de noul preşedinte american, Donald Trump, şi ignorate de Rusia.

„În contextul tendinţelor unor ţări de a submina ori a diminua influenţa instituţiilor internaţionale, vrem să vedem China oferind susţinere şi având încredere în Naţiunile Unite şi în Organizaţia Mondială a Comerţului”, a declarat un alt oficial european.

„Vrem o lume multipolară, iar UE joacă un rol foarte important în acest demers”, a afirmat un oficial de la Beijing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri