Caută
Close this search box.

Austria dă în judecată Airbus pentru fraudă

 

Ministerul Apărării din Austria va da în judecată Airbus, companie pe care o acuză de înşelăciune şi fraudă  în legătură cu o comandă de două miliarde de euro pentru avioane de luptă Eurofighter, relatează News.ro.

O anchetă ministerială încheiată recent a conchis că Airbus şi Eurofighter au indus în eroare Austria, cu intenţii de fraudă, în legătură cu preţul de achiziţie, scrie agenția APA, citată de Reuters.

Rezultatele anchetei urmează să fie făcute publice joi. Airbus nu a comentat informaţiile.

Austria a comandat iniţial 18 avioane Eurofighter, dar a redus comanda la 15 în 2007. Apoi a cerut o revizuire a comenzii făcute cu patru ani mai devreme, în urma unor acuzaţii de dare de mită.

Contractul a fost controversat de la început. Aproape imediat după anunţarea sa, în 2003, au apărut acuzaţii că politicieni, membri ai administraţiei şi alţii, au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au însoţit achiziţia.

Evioanele Eurofighter sunt construite de un consorţiu care include cel mai mare grup aerospaţial din Europa, Airbus, compania britanică de apărare BAE Systems şi grupul italian Leonardo.

Deşi contractele suplimentare au făcut parte din acord pentru a genera afaceri pentru companiile austriece, costurile acestor contracte ar fi trebuit raportate separat.

Procurorii austrieci şi germani anchetează dosarul de ani de zile, iar procurorii din Munchen se aşteaptă să încheie procedurile preliminare până la jumătatea anului.

Airbus cooperează în ancheta germană, precum şi în alte trei investigaţii privind presupuse nereguli pe pieţele de apărare sau de securitate, inclusiv  o anchetă britanică privind un contract în domeniul comunicaţiilor cu Arabia Saudită în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri