Caută
Close this search box.

Statul român și-a lăsat cetățenii în voia atacurilor cibernetice

Vreți să știți de ce vă merg greu calculatoarele? Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu: companiile şi populaţia din România sunt destul de vulnerabile din punctul de vedere al securităţii cibernetice.

„Din experienţa funcţiei anterioare de director general la CERT-RO (n.r.- Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), pot să vă spun că suntem destul de vulnerabili, la nivel naţional – în general, la nivelul populaţiei, al companiilor”, a spus Augustin Jianu.

El a remarcat că numărul de adrese IP implicate în atacuri cibernetice este tot mai mare. „Ceea ce pe mine mă face să mă tem este creşterea numărului de IP-uri implicate în incidente de securitate cibernetică, de la aproximativ 2,4 milioane de IP-uri, anul trecut, la trei milioane, anul acesta, conform ultimului raport al CERT-RO”.

„Securitatea cibernetică naţională trebuie gândită ca un ecosistem. Nu-i suficient să protejăm nişte infrastructuri cheie sau critice sau infrastructuri cumva centralizate, trebuie să gândim în perspectiva cetăţenilor ţării şi din perspectiva companiilor; trebuie să le oferim lor, pe de-o parte, educaţia necesară pentru a se proteja singuri, trebuie să le oferim mecanismele sau stimulii pentru ca ei să poată să-şi asigure un nivel minim de securitate, pentru că degeaba avem securitate la nivelul instituţiilor centralizate, dacă în ţară situaţia este cu totul diferită”, a subliniat ministrul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri