Caută
Close this search box.

Raport EBU, despre TVR: Probleme cu audiența scăzută, producția și structura CA

Audiența TVR este una dintre cele mai scăzute printre membrii European Broadcasting Union, producția de conținut nu este suficient coordonată de televiziunea publică, iar faptul că președintele Consiliului de Administrație este în același timp director general al instituției împiedică CA să își poată juca rolul de control și implică probleme de management, se arată într-un „Raport Intercolegial” al EBU, prezentat oficial marți la București.

Reprezentanții EBU au prezentat o serie de concluzii privind mai multe aspecte ale activității TVR: strategia, conducerea, finanțarea, producția de conținut, audiența, conținutul editorial, producția, aparatură și tehnologie, arată Agerpres.

În ceea ce privește strategia, EBU menționează că, „având în vedere cadrul legal și politic în care funcționează TVR, conducerea sa superioară are nevoie de susținerea Parlamentului pentru a declanșa un proces profund de reformare a structurilor de conducere”. De asemenea, apreciază autorii raportului, TVR are nevoie și de susținerea propriilor angajați. „Cu alte cuvinte, TVR are nevoie de un plan atrăgător și bine gândit de comunicare internă pentru a explica situația actuală și a arăta care sunt schimbările necesare pentru asigurarea viitorului organizației”, se arată în raport.

Referitor la conducere, EBU remarcă faptul că modalitatea de numire și de demitere atât a CA cât și a președintelui director general (PDG) a provocat multă instabilitate la vârful organizației. De asemenea, EBU menționează că suprapunerea funcțiilor de președinte al CA și PDG împiedică Consiliul să își joace rolul de control și creează „probleme de management”.

De asemenea, EBU remarcă „absența unor reguli clare și obligatorii privind conflictele de interese”. La capitolul legat de finanțare, EBU subliniază în raport că datoriile TVR „au explodat” în ultimii zece ani, televiziunea publică fiind, în 2015, în situația în care dobânzile din datorii au reprezentat 20% din buget, iar salariile — 50% (în 2016 — 65%).

EBU mai arată, în document, că producția propriu-zisă s-a aflat pe ultimul loc în prioritățile televiziunii publice, cu doar 7% din buget alocat acestei activități. Prin urmare, mai spun cei de la EBU, audiența Televiziunii Române este printre cele mai mici din Uniune.

Totodată, remarcă EBU, „producția de conținut nu este suficient coordonată la TVR”. „Producătorii de conținut și canale regionale nu ar trebui să beneficieze de un cec în alb nici în privința costurilor”, se arată în constatările din raport. Legat de producție, EBU menționează că „TVR funcționează cu un amestec de aparatură de producție veche cu una modernizată, fapt care influențează calitatea tehnică a conținutului, generează pierderi, timpi morți și probleme de compatibilitate”.

În acest sens, EBU își oferă sprijinul pentru crearea unor priorități la achiziții ce vor îmbunătăți performanțele TVR.

Raportul EBU se bazează pe autoevaluarea TVR și pe analiza făcută la București de un grup internațional de specialiști media, în perioada 18 — 21 octombrie, și evaluează practicile de management din serviciul public de televiziune din România și calitatea conținuturilor pe care aceasta le oferă. Analiza este făcută prin raportare la valorile serviciilor publice de media, așa cum au fost ele definite de Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU/UER) la Strasbourg, în 2012. La baza evaluării au stat șase valori: universalitatea, independența, excelența, diversitatea, responsabilitatea și inovația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri