Caută
Close this search box.

ICR New York a refuzat expunerea unui bust al lui Brâncuși

Poeta Doina Uricariu, fost director al Institutului Cultural Roman din New York (ICRNY), a anunțat pe contul personal de Facebook că ICR New York nu a aprobat expunerea unui bust al lui Brâncuși, realizat de un fost elev al acestuia, sculptorul Constantin Antonovici.

Aceasta mai precizează că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în momentul în care sculptura lui Constantin Antonovici va fi expusă în cadrul unei expoziții a Muzeului de Artă Modernă din New York (MoMA).

“Expresia că nimeni nu-i profet în țara lui se adeverește cu prisosință în România. Am aflat că un bust al lui Brâncuși, realizat de singurul lui elev, recunoscut printr-un document, e vorba de sculptorul Constantin Antonovici, nu a primit aprobarea de a fi expus la ICRNY, deși proprietarul bustului i-a luat doamnei Doina Lemny un interviu pentru o televiziune din New York. Chiar în spațiul ICRNY. Aprobare fără aprobare. Aștept reacția când sculptura va fi prezentă la o expoziție MoMA.”

Doina Uricariu, fost director al Institutului Cultural Roman din New York, în perioada 2012-2015, este o poetă, un editor și o eseistă din România. De asemenea, este autoare a numeroase studii de critică literară, dintre care, cel mai cunoscut este cel numit „Apocrife despre Emil Botta”. Doina Uricariu este membră a mai multor organizații ale scriitorilor, naționale și internaționale, PEN Club, Societatea Culturală Europeană și a Uniunii Scriitorilor din România.

Constantin Antonovici s-a născut în judeţul Neamţ, a studiat la Academia de Artă din Iaşi, unde a fost coleg de an cu sculptorul Iftimie Bârleanu şi pictorul Petru Hârtopeanu și i-a avut ca profesori pe sculptorul Ioan Mateescu şi pictorul Nicolae Tonitza.

În 1947, sculptorul Constantin Antonovici a ajuns la Paris, unde s-a stabilit pentru patru ani, “devenind învăţăcel al gorjeanului Constantin Brâncuşi, fiind unul din numeroşii elevi al celui care a dat un nou sens sculpturii moderne”, așa cum este precizat de autorii Doina Uricariu și Vladimir Bulat în albumul „Antonovici 1911-2002: Sculptor pe două continente”.

Un răspuns

  1. Dupa ce a demisionat (ca sa nu fie demisa, cum a recomandat ICR si MAE comisia de la Bucuresti care i-a anchetat jalnica prestatie profesionala, depasita doar de comportamentul dictatorial si egolatru in functia de director al ICRNY), numita a lansat pe blogul personal numai aberatii, dovezi clare ale frustrarii cuiva care, in fapt, este preocupat patologic, obsesiv, exclusiv de propria-i persoana. Cea cu lucrarea (mai mult decat mediocra) a lui C. Antonovici este doar una dintre acele enormitati, lansata in spatiul public in speranta (desarta) ca lumea mai putin avizata poate fi prostita. Ei, bine, nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri