Caută
Close this search box.

Lui Bill Gates i s-a cerut ajutorul pentru o cantină socială în Ferentari

Gradul de sărăcie al populațiie României crește de la an la an. În timp ce prețurile cresc, veniturile stagnează. Cei mai vulnerabili sunt copiii și bătrânii. Pentru cei din urmă există o soluție de avarie: cantinele sociale. Dar acestea sunt absolut insuficiente. Organizațiile care se ocupă de asemenea probleme sociale trebuie să facă apel la resurse externe… Din păcate, nici acelea nu prea mai răspund.

La CARP Omenia, pensionarii care îşi iau prânzul în cutiile de smântână – CARP nu are încă o cantină proprie – stau cuminţi în curtea Centrului de zi. Discută depre familii, medicamente mai ieftnie și unele evenimente din Centrul de zi, adică pentru ceea ce se poate numi singurul spațiu public pe care îl cunosc.

Soseşte mâncarea, de la celălat capăt al Bucureştiului, de la bucătăria cantinei Marathon, din sectorul 2. Vârstnicii se așază la rând.

“Haideţi, prima…” Oameni cu pensii de 400 de lei, de 650 de lei… “Eu am 76 de ani, o pensie de 650 de lei, sunt bolnavă, fac insulină, am un rinichi bolnav, trebuie să fac tratament, să plătesc întreţinerea, lumina,…”, spune femeia în timp ce i se pune mâncarea în caserolă.

O porţie de mâncare costă aproximativ 5 lei, adică pentru 400 de oameni este nevoie de un efort financiar de 2.000 de lei pe zi. Ciorbă de legume, carne de pui cu piure și castraveți acri.

De ce mănâncă aici? În românia există 470.000 de vârstnici care au doar pensii sociale, de 400 de lei. Închipuiți-vă că trebuie să trăiți cu 400 de lei pe lună…

„Avem nevoie urgent de o cantină socială nouă”

“Avem 48.000 de membri la CARP Omenia. Sunt aici pentru că, dintre cei 5.300.000 de pensionari ai României, peste un milion au venituri mai mici de 850 de lei pe lună. Mulţi mor de foame, pare de necrezut, dar când ajungem la ei ne spun că nu au mâncat de două zile. Avem nevoie urgent de o nouă cantină socială, avem terenul şi utilităţile, dar ar mai fi nevoie de 750.000 de euro. Am scris peste tot, chiar şi lui Bill Gates, dar nu am primit nici un răspuns. O să fcem cumva un împrumut, măcar sala de mese de 150 de locuri să o putem pune în funcţiune”, ne-a spus Gheorghe Chioaru (foto), preşedintele CARP Omenia.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri