Caută
Close this search box.

Turismul de primăvară: Doamna de fier a Craiovei și mărțișorul oltenesc

Dragobete, vreme bună, soare, Craiova, centrul  vechi. În fața palatului Consiliului Județan Dolj, o piață timpurie de mărțișoare. În partea opusă palatului, statuia lui Mihai Viteazul, în fața căreia muncitorii pregătesc fântâna arteziană. Suntem la câteva zile înainte de 1 Martie, capul de primăvară…

Între vânzătorii ambulanți, unul vinde mărțișoare aurite și neaurite, la același preț. ”De ce au același preț?” ”Puserăm același preț pentru că sunt piese de ediție specială!” Deci, mărțișoarele oltenești, aurite sau neaurite, au același preț dacă sunt ediție specială de Craiova.

Între timp, în zona veche a orașului, în piațeta care unește toate străduțele pietonale, o doamnă din fier stă lângă un scaun gol și așteaptă ceva. În partea opusă a piațetei, un domn, tot din fier, s-a descălțat de pantofii din fier și s-a suit pe un stâlp metalic ca să se uite după doamnă. Nu departe de el, un băiețel metalic vinde ziare din fier.

Aceste statui, aparent, doar aparent bacoviene, plus pereții pictați ai clădirilor din centrul vechi al Craiovei, fac parte din proiectul de revitalizare al zonei în direcția turismului. Aici se adaugă copacii electrici de lângă biserica ”Oteteleșanu” și din fața statuii lui Mihai Viteazul, cumva între Opera Română din Craiova și impozantul imobil al Universității din Bănie.

Bilbioteca din Pitești are adăpost antiatomic

Între timp, pe un alt ștrase, cel din Pitești, o ”lume lenșă, cochetă”, se plimbă prin fața Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”, Argeș.

Biblioteca a funcționat din anul 1880 fără întrerupere, iar din anul 2003 a primit această  nouă clădire, care este una dintre cele mai mari edificii de acest fel din ţară – fără să fie însă și printre cele mai frumoase.

Ceea ce atrage atenția încă de la intrare sunt două pătrate gelbene în care sunt înscrise triunghiuri albastre. Aici este o mica greșeală, pentru că ele reprezintă, de fapt, semnul că imobilul are adăpost civil, (”antiatomic”, subliniază un localnic) – adică pătratul ar fi trebuit să fie de culoare portocalie, nu galbenă. Oricum, în caz de pericol major, împătimiții lecturii – adică elita – sunt salvați! Bine gândit… Și exotic: cine a mai auzit de bibliotecă cu adăpost antiatomic?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri